Borensbergs nya industriområden hett eftertraktade

Erstorp. Så heter de nya industri- och verksamhetsområdena i Borensberg. Och flera företag vill till platsen.

Den södra delen av de nya industriområdena är först ut för nya etableringar.

Den södra delen av de nya industriområdena är först ut för nya etableringar.

Foto: Victor Berlin

Borensberg2021-03-15 06:00

Där riksväg 34 möter länsväg 211 strax norr om Borensberg finns sedan flera år tillbaka planer hos kommunen om att etablera två nya industri- och verksamhetsområden. En detaljplan har tagits fram och nu ligger det hos kommunens projektledningsenhet att börja förbereda.

– Vi för en diskussion med Trafikverket som är ansvarig för de stora vägarna. Vi har lite olika åtaganden att göra, säger Jonny Hammer, chef för projektledningsenheten.

Planen från kommunens sida är att under hösten komma igång med arbetet för att möjliggöra etableringar.

– Jag vet att det finns intressenter som vill till Erstorp, säger Jonny Hammer.

Det bekräftas av Magnus Lindberg, vd för Tillväxt Motala. Han vittnar om ett stort intresse både från lokala, nationella och internationella företag.

– Det finns ett jättestort intresse. Vi hade 15 intressenter som ville bygga padelanläggning där, säger han och förklarar att det slutade med en slags audition i sökandet efter det bästa förslaget.

Men etableringarna handlar inte bara om padel även om den etableringen troligtvis sker först.

– Vi för samtal med fem, sex intressenter där det finns möjlighet till olika typer av verksamheter som industrihotell och tillverkning. Det finns inte så mycket tillgänglig mark i kommunen så vilket leder till att kommunen inte avser att sälja till någon som köper i spekuleringssyfte. Därför väljer vi bolagen med omsorg, säger Magnus Lindberg.

Tanken är att både stötta lokala företag som vill växa samtidigt som man är glada över nya företag som vill flytta till orten.

– Vi har en utländsk intressent som vill utöka sin tillverkning och därför tittar på Borensberg för en nisch av verksamheten, säger Magnus Lindberg.

Kommer ni att sälja all mark?

– Vi får se. Vi tittar tillsammans med bland annat universitetet och Cleantech Östergötland om man skulle kunna få en etablering i den norra delen av området där företagen i ett cirkulärt perspektiv kan dra nytta av varandra. Det kan vara att man nyttjar varandras restprodukter, spillvärme, personal. Det skulle kunna sätta Borensberg på kartan, säger han.

Därmed vill man avvakta lite med etableringar i det norra området för att se om hållbarhetstankarna kan bli verklighet.

– Men vi ser inga problem att få marken såld. Det är glädjande för Borensberg men det är också ett väldigt bra logistiskt läge, säger Magnus Lindberg.

Karta: Erstorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!