Nu går det som en dans

För tio år sedan ville Thompa hyra Borensbergs folkpark för en kväll. Det slutade med att han som 20-åring invaldes som ordförande.

BORENSBERG2003-08-21 06:55

-- I princip gick det till på det sättet, säger Thompa medan han langar ut varmkorv till hungriga dansgäster.

Thom Andersson har lagt ner hela sin själ på att få fart på den gamla folkparken utanför Borensberg.

-- Jag jobbar 100 procent med parken, ytterligare 100 procent inom postverket och är dessutom egen företagare, skrattar Thompa. Det är tur att man inte är gift . . .

När den nya folkparksföreningen tog över för tio år sedan var den gamla parkens byggnader i ett miserabelt skick.

Thompa minns hur man i början tvingades lägga presenningar över dansgolvets tak för att inte dansgästerna skulle bli blöta när det regnade.

-- Danskvällarna varannan onsdag ger inget större klirr i kassan. Men efter hand har vi trots allt rustat upp en hel del. Senaste nytillskottet är att vi fått in kommunalt vatten. Tidigare hade vi en cisterntank som fick tömmas var tredje vecka för att det inte skulle stinka alltför mycket.

Svettiga orkestrar

-- Nu står duschar högst på önskelistan. Orkestermedlemmarna vill gärna duscha av sig efter en svettig danskväll.

I snitt kommer det mellan 250 och 300 besökare till onsdagsdanserna. Det räcker enligt Thompa för att få verksamheten att gå runt.

-- Rekordet är ett par år gammalt. Wahlströms stod på scenen. Det kom över 600 personer. Då trivs både jag och kassören.

Folkparken har riktat in sig på den verkligt dansanta publiken och väljer orkestrar därefter. På gott och ont, enligt Thompa.

-- Om du ser dig omkring, märker du att det står massor av flaskor på borden. Det är inte starksprit i dem utan vanligt vatten. Och titta på fötterna, säger Thompa och pekar mot dansgolvet där det buggas av hjärtans lust. Här duger det inte med gympaskor utan här skall det vara speciella dansskor.

-- Personligen skulle jag vilja bredda publiken. Nu vågar sig ju en icke dansant knappast hit.

Säger Thompa och påstår att han inte kan ta ett endaste litet danssteg själv.

Slut för säsongen

-- Jag ställer gärna upp och organiserar, men dansgolvet får du inte upp mig på.

I går var det sista dansen för säsongen. Svänzons orkester från Sundsvall stod för musiken och redan innan portarna öppnats var de två första besökarna på plats.

Tomas Wallin från Norrköping och Håkan Wallgren från Bestorp är båda överens om att dansen i Borensbergsparken är en av sommarens höjdpunkter. I år har de inte missat en enda dans.

Lugnt och städat

-- Det är speciellt att dansa ute på sommaren. Och här bjuder de på bra dansband som lockar en bra danspublik.

Samma sak säger Yvonne Nilsson som kommit hit tillsammans med sambon Christer Kihlgren och väninnan Britta Stalebrant.

Trivs gör också ordningsvakterna Peter Yngve och Jens Wetterhall. Föreskrifterna säger att när det anordnas dans ska det finnas vakter, oavsett om de behövs eller ej.

-- Vårt tuffaste jobb här är att få till parkeringen, berättar Peter Yngve. Några problem med besökarna är det aldrig.

Thompa Andersson kan summera årets danssäsong. Och han är nöjd.

-- Det har gått bra. Förutom vid ett tillfälle när det regnade hela kvällen. Men sammantaget har vi haft bra med besökare och får ett överskott i kassan.

Pengarna går direkt till fortsatt upprustning av parken.

-- Under hösten och våren sätter vi igång och målar lite här och där.

Men redan har planeringen inför nästa sommar börjat. För en säsong till med dans i Borensbergs Folkets park blir det. Var så säkra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om