Tidigare år har flera hushåll i Borensberg ansökt och fått tillstånd att ha farthinder, i form av blomlådor, utställda på gatan där de bor. I år har många fått avslag och ortsbor känner sig besvikna.
– Det här är en av få saker vi boende kan påverka för att få ner hastigheten på gatorna, säger Malin Schöld, boende i Borensberg.
Hon bor med sin familj på Hagstigen och har tidigare, tillsammans med grannar, fått ha blomlådor utställda i fyra år. Nu i maj kom avslaget. Flera på gatan har svårt att se orsaken då inget på gatan har ändrats.
– Vi fick ett brev hem med nio punkter, men inte specificerat vilken av de punkterna som var anledningen till avslaget för just vår gata.
Hon kontaktade kommunen som svarade att Hagstigen var en genomfartsled.
– Det kändes som flera av punkterna på pappret var bra anledningar till att just ha blomlådor utställda för att sänka hastigheten.
Hastighetsmätningar på Hagstigen under vintern visade att 70 procent körde för fort.
– Jag påpekade det för kommunen och de kontrade med att "så ser det ut på de flesta gator". Det känns som ett märkligt svar.
– Att ha blomlådor är ingen drömlösning för oss, vi skulle hellre se en permanent lösning som sänker hastigheten året om. Det här har varit det enda medlet vi har kunnat ta till.
Hanna Axén Vestergaard är en av de boende på Trädgårdsgatan som sökte tillstånd att ställa ut blomlådor eftersom bilister kör snabbt och kurvorna ger skymd sikt. De fick också avslag.
– Det här var första gången vi ansökt och det var svårt att se anledningen till avslaget då vi inte såg vilken punkt som gällde oss. Några av de punkterna var ju saker vi kunde åtgärdat för att kunna söka på nytt, säger Hanna.
Trädgårdsgatan fick nej från kommunen på grund av att gatan är för bred.
– Vilket jag tror kan inbjuda till att man kör fort. Det kostar inte kommunen något material eller ansvar, vi boende bekostar blomlådorna.
Daniel Persson är trafikingenjör på Motala kommun.
Varför får fler ett nej i år?
– Tidigare år har vi haft, som i princip enda krav, att det ska var en gata med villautfarter för att man skulle kunna ansöka. I princip alla fick det tillståndet. Det systemet har inte fungerat, så nu tittar vi på flera olika faktorer i handläggningen.
Han poängterar att det ospecificerade svaret på intresseanmälan som ortsborna fått är åtgärdat.
– Då många har reagerat på detta har det justerats. Nu står alltid exakt orsak till varför kommunen väljer att inte gå vidare med just den intresseanmälan.
Hur kommer det sig att Hagstigen nu klassas som att den har genomfartstrafik?
– Det har den klassats som tidigare, men skillnaden är att det nu är en faktor vi tar hänsyn till. Kan genomfartstrafik förekomma ska det inte finnas blomlådor då det kan leda till att trafikflödet flyttar sig till andra, mindre lämpliga sträckor.
Om 70 procent som överskrider hastighetsgränsen inte räcker, vad krävs då?
– Hur många procent som kör fortare än skyltad hastighet är inte en faktor när det kommer till blomlådor. Det vi tittar på är medelhastigheten, på Hagstigen är den 32 kilometer i timmen.
Varför finns det nu en gräns på hur bred vägen får vara?
– Renhållningen hade framkomlighetsproblem på flera platser förra året med de tidigare måtten. Under provkörningen av de nya större fordonen visade det sig att det inte är möjligt att ha blomlådor där det är bredare väg än 8,5 meter.