Föreningen, som har cirka 3 600 medlemmar över hela landet, bildades 1986. I söndags hölls årsmöte förlagt till Näs utanför Borensberg. Ekonomin var det hetaste ämnet på dagordningen. Under året har föreningen gått med cirka 100 000 kronor i förlust.
-- Det är ändå en förbättring mot förra året, då förlusten var 270 000, menade FFSD:s ekonomiansvarige, Fredrik Olsson.
Enhälligt uppdrogs nu åt den nya styrelsen att vända sig till socialminister Lars Engqvist med en begäran om att få en halv miljon i organisationsstöd, mot nuvarande 100 000 kronor.
-- Idag har vi en kanslist som arbetar knappt halvtid. Här behövs en rejäl resursförstärkning med åtminstone en heltidstjänst, helst 1,5 tjänster, menar FFSD:s omvalda ordförande Marie Ganters. Får vi inte ett rejälare ekonomiskt stöd, ja då återstår helt enkelt inget annat än att lägga ner hela verksamheten.
Föräldraföreningen Spädbarnsdöd har till uppgift att stödja familjer som förlorat barn. Varje år dör fler än 800 spädbarn under graviditeten, förlossningen eller under första levnadsåret. Medlemmar är i första hand föräldrar som själva förlorat barn, men också stödmedlemmar.
-- Vi ser som en viktig uppgift att stödja familjer som förlorat barn i plötslig spädbarnsdöd eller på annat sätt. Men också att sprida information och stödja forskning om perinatal död och plötslig spädbarnsdöd, säger Marie Ganters.
För att stödja och uppmuntra till forskning driver föreningen två forskningsfonder som årligen delar ut anslag och stipendier.
Den nya styrelsen har nu ett år på sig att försöka övertyga socialministern om vikten att ge ett ökat organisationsstöd och därmed fortsätta verksamheten.
-- Det är ett drastiskt beslut vi tagit idag, men vi har inget val, menar föreningens avgående sekreterare, Liselotte Greilert. Förhoppningsvis kan beslutet om en nedläggning att få regeringen tänka om. Vi utför en så viktig uppgift i samhället att en nedläggning riskerar få stora konsekvenser. Att stödja föräldrar som plötsligt blir av med sitt barn, är viktigt.