Mindre antibiotika till djuren

På veterinärcentralen i Borensberg startade i går en kurs av det mer ovanliga slaget. Nio distriktsveterinärer fick friska upp minnet i nötdjursgynekologi.

Mats Lilja-Ambuhm på veterinärstationen i Borensberg är glad över att så många veterinärer får kompetenshöjning i nötdjursgynekologi.

Mats Lilja-Ambuhm på veterinärstationen i Borensberg är glad över att så många veterinärer får kompetenshöjning i nötdjursgynekologi.

Foto:

Borensberg2003-10-15 07:35

I och med att reglerna för delegering av läkemedel för veterinärer förändrats och att man ska minska antibiotikaanvändningen i djurproduktionen samlades i går nio distriktsveterinärer från hela landet i Borensberg. Under två dagar ska de arbeta teoretiskt och praktiskt.

- Det är ett nytt läge för oss och lite kompetenshöjning är alltid bra, säger Mats Lilja-Ambuhm, stationsansvarig för veterinärstationen i Borensberg.

Nu ska veterinärerna ha full koll på läkemedelsanvändningen bland bönderna och det finns klara restriktioner på vad bönderna själva får göra när det gäller att ge mediciner till sina djur.

- Man kanske inte kan kalla på en veterinär bara för att ge en gris lite medicin men nu måste bönderna ha gått en tvådagars kurs för att få hantera medicinen, berättar Mats Lilja-Ambuhm.

De handlar främst om hormonbehandlingarna som veterinärerna i fortsättningen själva måste göra på nötkreaturen.

Med drygt 350 distriktsveterinärer runt om i landet som måste friska upp sina kunskaper i nötdjursgynekologi innebär det att ett drygt 20-tal kurser kommer att hållas i Borensberg inom de närmaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om