I nuläget finns cirka 230 militärt och civilt anställda på militäranläggningen utanför Borensberg. Utöver dem genomför cirka 450 personer värnpliktsutbildning under 2024. Om anläggningen ska växa enligt kraven från statsmakten krävs en ökning av både anställda officerare och civil personal.
– Vi måste kunna ge värnpliktiga en fullgod och kvalitativ utbildning. Annars är det bortkastade resurser, säger Ola Sandberg, överstelöjtnant och platschef för Kvarn.
Han konstaterar att värnpliktsutbildningarna ska öka enligt krav från regeringen.
– Visionen är att dubbla. Kanske till och med att tredubbla fram tills slutet av decenniet.
Svenska arméchefen Jonny Lindfors betonande under "Armens utbildningsdagar" att "Det är dags att förbereda sig för krig". Är tillväxttakten i svenska armén tillräcklig?
Sandberg pausar och begrundar sitt svar.
– Det är en avvägning, men vi behöver flera förband fort. Svenska armén är liten efter neddragningarna på 90- och 00-talet.
Han är tydlig med att arméns tillväxt inte får bli på bekostnad av en grundlig och kvalitativ värnpliktsutbildning.
– Vi skulle kunna utbilda många fler inom armén genom att korta ner vår grundutbildning. Då får vi fler soldater inom armén men inte välfungerande krigsförband, och det vill vi ha, säger han.
Hur många arbetstillfällen ser du i tillväxtfasen av Kvarn?
– 2025 rör det sig om fem till tio tjänster i olika funktioner inom den civila sektorn, såsom administrativa handläggare, sjukvårdspersonal, fordonsmekaniker och tekniker, säger han.
Till 2028 ser han en tillväxttrappa med ett behov av cirka 25 personer inom den militära sektorn, framför allt officerare. Det är efter 2030 som han förväntar sig den största ökningen.
– Mina förhoppningar är en tillväxt med ytterligare 30 till 35 tjänster, säger han och förklarar att behovet totalt sett är störst på den militära sidan.
Han betonar utmaningen med att rekrytera officerare, eftersom de är avgörande för att kunna öka antalet värnpliktiga i Kvarn.
– Förhoppningen är att vi lyckas med rekryteringen av officerare och kan växa i den takten vi har tänkt oss. Hela Försvarsmakten står inför den utmaningen. Det tar tid att utbilda officerare som i sin tur ska utbilda värnpliktiga, säger han.
Är det svårt att rekrytera personal till Kvarn?
– Vad det gäller civil personal är det hyfsat lättrekryterat. Jag uppfattar det som att vi är en bra arbetsplats och att det ryktet föregår oss.
Han berättar att de flesta i personalen bor i närområdet; Motala, Borensberg, Tjällmo och Linköping.
– Men vi har personal ända från Mjölby och ner till Åtvidaberg, säger han.
Han tror närliggande samhällen kommer att gynnas när anläggningen växer med tiden.
– Vi har haft dialog med Motala kommun om Kvarns framtid och hur mycket vi kommer att växa framöver, säger han och betonar att den största tillväxten ligger några år fram.
– Runt 2030 kan vi nog se en större effekt och ökad efterfrågan på bostäder, framför allt runt Borensberg, som ligger på det mest bekväma pendlingsavståndet, konstaterar han.
Sandberg säger att prioriteten för kommande år är att rekrytera mer personal.
– Vi behöver högre kapacitet för att kunna ta emot och utbilda fler värnpliktiga, det jobbar vi aktivt med nu.