Mat och kulturblir ny tradition

En äppelpajtävling, Gäddans dag, hantverk vid Glasbrukets vand- rarhem i Borensberg lockade mycket folk på lördagen. Kanske dags för en ny tradition?

borensberg2003-09-15 04:37

Göta hotell, Glasbrukets vandrarhem och kulturföreningen Axet slog sig samman för att bjuda på ett varierat program.

- Det började med funderingar på en äppeldag och ett beslut att ordna en tävling i konsten att baka den godaste äppelpajen, berättar Fredrik Eklund, källarmästare på Göta hotell. Alla proffs var bannlysta - det skulle vara en tävling för allmänheten. Jag sa att om vi fick in tio bidrag skulle jag vara nöjd - och så fick vi 18. Det blev en glad överraskning.

Bra äppelsort avgjorde

Pajerna bedömdes av en jury matsakkunniga: Gunilla Weber, Inga Wallenquist och Lars Johannisson. Vinnare blev Bettina Kjellin på Brunneby gård och musteri och priset blev - ett äppelträd! Hon var inte själv närvarande utan diplomet och fruktträddet hämtades av en anhörig.

- Vi fäste oss vid att hon tycks ha bemödad sig om att välja en bra äppelsort, förklarade Lars Johannesson. Den var inte så söt som äppelpajer för det mesta blir.

Delikat gäddfärs

Men arrangörerna nöjde sig inte med en läcker dessert.

- Vi vill slå ett slag för gäddan, som ju är Östergötlands landskapsfisk, förklarade Fredrik Eklund. Många tycker den är så jobbig att äta på grund av alla ben. Så vi bestämde oss för att göra en gäddfärstimbal med kräftsås, kräftstjärtar och pressad potatis.

För den som är intresserad lyder receptet för fyra personer så här:

300 gram gäddfärs, två äggvitor, två kryddmått salt (för att färsen ska hålla ihop) och eventuellt lite muskot eller vitpeppar. Dill piffar också upp rätten, liksom kräftstjärtar. I Borensberg serverades dessutom sockerärter och rödlök till. Jag kan intyga att det är gott.

Utom dessa matarrangemang förekom gårdsförsäljning utanför hotellet, där företagare från olika orter i länet visade sina produkter, till exempel bröd bakat på mjöl från länet, rökt fisk och strutskött. Men det var inte bara magen som fick sitt. Vid glasbrukets vandrarhem demonstrerade olika hantverkare sina färdigheter. Bland dem var Rolf Wickström som flätade korgar, en konst som han lärde sig för drygt 15 år sedan, när han drabbades av en yrkesskada.. Nu trivs han med tillvaron och åker runt till olika platser för att demonstrera korgflätning. Emellanåt spelar han basun i Wetterblecket ...

- I dag har mågna kommit för att titta på korgarna och frågat en hel del. Det tycker jag är roligt.

I närheten demonstrerade en smed sina kunskaper och på en stol intill satt dragspelaren Lars Arvidsson och spelade för de kaffedrickande besökarna.

- Det är första gången vi arrangerar en mat- och kulturdag i Borensberg, men det blir nog inte den sista, sade Fredrik Eklund. Förhoppningsvis kan det bli en årlig tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om