Efter branden på Brunneby musteri i april fick företaget tillstånd att bedriva tillverkning i en tillfällig lokal under en begränsad tid på två år.
Miljö- och hälsoskyddsenheten accepterade lokalens utformning efter löfte om att ett frysutrymme för bären skulle anordnas i anslutning till tillverkningslokalen och att det skulle finnas rostfria kärl där bären kunde tinas upp.
Den 26 augusti gjorde miljö- och hälsoskyddsinspektör Jenny Enåkander en inspektion på musteriets tillfälliga fabrik.
- Bären förvarades på pallar utomhus i pappkartonger och det regnade. Vi hade kommit överens om att bären ska tinas i rostfria kärl inomhus för att inte skadas av djur eller vä- der, säger Jenny Enåkander.
Hon reagerade även på att rena steriliserade glasburkar för sylt förvarades utomhus med bara en tunn plast som skydd.
Enligt Enåkander hade inte heller kravet på ett frysutrymme uppfyllts.
- Vi kräver inte att de ska ha bygga ett frysutrymme men ta dit en fryscontainer eller liknande, säger hon.
Eftersom frysutrymme saknades och rutinerna för upptining av frysta bär inte var tillfredsställande avslog miljö- och hälsoskyddsenheten ansökan att hantera livsmedel i den tillfälliga fabriken.
- De får lägga av med produktionen till dess att de kommit med ett förslag hur punkterna ska åtgärdas, säger Jenny Enåkander.
Brunneby musteris ägare Gunnar Kjellin säger att det handlar om en missuppfattning från miljö- och hälsoskyddsenheten.
- När inspektören kom vid lunch hade en chaufför precis levererat bär och sen åkt iväg. Personalen som var på lunch hade inte hunnit plocka in de frysta bären, säger han.
Han beklagar att så skett men försäkrar att bären inte hann ta någon skada.
När det gäller frysutrymmet finns en mindre frys och de har också frysar på själva gården som de kan ta dit om det skulle behövas.
- Men våra rutiner är att vi inte mellanfryser. Vi tar hem så mycket bär som behövs för varje dags kokning och använder alltså bären på en gång, säger Gunnar Kjellin.
Nu står produktionen still, men han hoppas att den ska komma igång så fort som möjligt eftersom han redan varit i kontakt med miljö- och hälsoskyddsenheten för att ordna upp saken
- Vi har ju bara kunnat koka sylt i ett par veckor sedan branden så visst innebär driftsuppehållet lite krångel eftersom kunderna väntar på sylt, säger Gunnar Kjellin.