Distriktsläkaren Per Olsson flyttade till Ljungsbro 1 augusti och är tjänstledig sedan dess. Två veckor senare flyttade vårdcentralens chef Folke Johansson tillbaka till Vara, efter att i sex år ha veckopendlat till Borensberg.
Kvar är t f vårdcentralschefen Roger Bergeling och distriktsläkaren Solveig Palm.
På grund av att antalet läkare har halverats och den ökade arbetsbelastning det innebär för både de två kvarvarande läkarna och den övriga personalen, annonserar vårdcentralen nu om att man måste prioritera akut sjuka och kroniskt sjuka. Lättare infektionssjukdomar och intyg prioriteras inte. De patienter som behöver få sina recept förnyade uppmanas att ta telefonkontakt i god tid, för att inte riskera att bli utan medicin.
-- Vi måste koncentrera oss på dem som är allvarligt sjuka, säger Roger Bergling. Rör det sig om lättare sjukdomar får vi i första hand arbeta med rådgivning för egenvård. De som vill ha körkortsintyg hänvisar vi till privatläkare.
Kan ni inte skicka patienter till andra vårdcentraler?
-- Det finns inget direkt samarbete mellan vårdcentralerna och flera andra har också fullt upp med jobb.
Finns det inte en risk för att de som inte kan få hjälp hos er söker sig till akutmottagningen eller jourläkarcentralen i Mo-tala?
-- Akutmottagningen ska man inte söka upp om man inte är allvarligt sjuk. Däremot kan det bli ett större tryck på jourläkarcentralen.
Hur har patienterna reagerat på förändringen?
-- De allra flesta är faktiskt mycket förstående när man förklarar situationen.
Har ni något hopp om att problemet med läkarbristen ska lösa sig?
-- Vi får troligen hit en vikarie under hösten. Men sanningen är den att det är brist på distriktsläkare. När vi annonserade i somras fick vi inte ett enda svar. Men på landstingets allmänmedicinska centrum är många under utbildning. Troligen har det blivit ett glapp just nu; folk flyttar ju på sig ibland och då blir platser tomma.
Roger Bergling sticker inte under stol med att en tuff höst väntar alla anställda på vårdcentralen, men han anser att läget är under kontroll för närvarande.
-- Lyckligtvis har vi inte drabbats av någon influensaepidemi hittills.
Primärvårdsdirektör Mikael Borin bekräftar att bristen på distriktsläkare har drabbat flera vårdcentraler, men att läget i Borensberg anses hanterbart än så länge.
-- Det finns flera orsaker till läkarbristen. Under 1990-talet, när många landsting hade dålig ekonomi minskades antalet utbildningsplatser för distriktsläkare. Det gjorde vi inte i Östergötland, men den brist som hade uppstått gäller hela landet, och det har ökat rekryteringssvårigheterna även för oss. Vi jobbar med flera lösningar, som att se till att antalet utbildningsplatser är tillräckligt ( de ökades från 32 till 52 för ett par år sedan) och rekrytera läkare från Tyskland, som vi utbildar här.
Landstinget har ju sagt nej till att hyra in läkare, men om man inte kan lösa problemet med läkarbristen, finns det inte skäl att ge dispens då?
-- Landstinget har inte utfärdat ett totalt och absolut stopp, och om man inte kan lösa problemet på sikt får möjligheten diskuteras. Det går att styra över en del arbetsuppgifter till sjuksköterskorna. Alla vårdcentraler har ett uppdrag att se över sina arbetsformer och verksamheten i sin helhet. Det kan bli frågan om en omfördelning av läkarresurserna.
-- I Skäggetorp till exempel finns bara en ordinarie läkare kvar, men där har läkare från andra vårdcentraler stöttat verksamheten. Och som patient har man alltid möjlighet och rätt att söka vård på vilken vårdcentral man vill.