Bristen på distriktsläkare har man levt med sedan 2002. Vårdcentralen är dimensionerad för fyra ordinarie läkare, men när det var som värst var bara en i tjänst. Den hyrläkarkedja som anlitades bemannade tjänsten från mitten av augusti, med undantag för två veckor.
Från sommaren 2002 till sommaren 2003 hade vårdcentralen tre ordinarie läkare. Men en av dem slutade. Det innebar att bemanningen halverades och sedan oktober är en av de ordinarie läkarna sjukskriven.
För en kort tid sedan begärde verksamhetschefen på vårdcentralen, Gun Lindgren, dispens för att hyra in ytterligare en läkare och det beviljades av närsjukvårdsdirektör Martin Strömstedt.
-- Bristen på distriktsläkare är inte unik för Borensberg. Den är generell och den har drabbat både det västra och det östra distriktet, säger Gun Lindgren. Den centrala delen är nog den som har den bästa bemanningen. Trots bristen på läkare måste vi på något sätt lösa problemet och den är faktiskt inte sämre, med avseende på kösituationen, nu än den har varit.
Först och främst tar man hand om akut sjuka.
--Vi schemalägger arbetstiden så att vi reserverar tider för akutbesök men vi kan inte alltid erbjuda en läkartid inom en vecka.
Men alla patienter är inte akut sjuka och ibland kan det räcka med att de får en bedömning gjord, antingen vid ett personligt besök eller per telefon. Det är inte alltid en läkare gör bedömningen, det kan vara en distriktssköterska eller en sjuksköterska på vårdcentralen.
-- Vem som gör bedömningen beror förstås på vad patienten söker för. Det är viktigt att patienten får en kontakt och att vi kan upprätthålla en så god vård som möjligt för befolkningen.
Att hyra in läkare är egentligen inte så positivt, tycker Gun Lindgren.
-- Det är inte ett system som man eftersträvar på en vårdcentral. Patienten får inte träffa samma läkare vid varje besök och det är kostsamt. Vi har inte fått några direkta klagomål och den som är sjuk är nog tacksam för att få komma till en läkare.
En patientkategori som drabbas av läkarbristen är de kroniskt sjuka. De får stå tillbaka på det sättet att de regelbundna kontroller som ska göras begränsas till antalet.
-- Men även en kroniskt sjuk kan ju få akuta tillstånd och inträffar det kan han/hon få göra tätare kontroller.
Gun Lindgren säger att vårdcentralens personal har levt med läkarbrist i två år.
-- Vi har blivit lite vana vid den situationen och vet vad vi klarar av personalmässigt. Alla är medvetna om det och det finns ingen uppgivenhet bland oss. Vi arbetar med patientens bästa för ögonen.