Kyrkovalet 2021
Söndagen 19 september är det kyrkoval. För en ny mandatperiod ska Svenska kyrkan välja förtroendevalda, på lokal nivå och till stiften och kyrkomötet.
Borensbergs pastorat är sedan 2014 en sammanslagning av sju församlingar på hela Motala kommuns landsbygd och delar av Vadstenas. Från Orlunda kyrka i söder till Godegårds i norr. Mellan dem är det runt 5,5 mil.
Ännu sju år efter fusionen ser kyrkorådet ordförande Johnny Francén, för nomineringsgruppen Kyrkans framtid (KF), som den viktigaste uppgiften att "få ihop" personalgruppen. Pastoratet kom att förfoga över cirka 50 tjänster och ytterligare ett tiotal anställda på säsongsbasis.
– Det var lite turbulent i början, en osäkerhet inför det nya. Nu är det lugnt, men vi vill ha det ännu bättre. Vi har sugit upp vad personalen tycker och tagit hjälp av konsulter. Arbetet fortsätter nu sedan corona kommit emellan. Kyrkoherden (Ilona Degermark) och jag brukar säga att vi ska bli Sveriges bästa pastorat. Det blir så mycket energi över till annat om det är gnisselfritt, säger Johnny Francén.
KF har också som mål att Svenska kyrkan, både lokalt och i stort, ska samla goda krafter och bli en enande kraft i samhället.
– Alla längtar väl efter ett fridfullt samhällsliv. Det är svårt att verka för det goda ensam, men i kyrkan kan man göra det tillsammans med andra och här finns dessutom resurser till hjälp. För att fånga upp vad medlemmarna i vårt område saknar har vi gått ut med en enkät. Svaren får vägleda oss i det kommande arbetet. Kyrkolivet måste utvecklas, vi kan inte stanna vid att administrera ett museum.
Via valsedlarna väljs ledamöter till ett kyrkofullmäktige, vilket i sin tur utser det exekutiva kyrkorådet.
Borensbergs pastorats fullmäktige sammanträder två gånger per år, rådet nio gånger enligt protokollen för innevarande valperiod. Inom församlingarna väljs råd som tillammans med prästerna beslutar i frågor som rör gudstjänstlivet.
Pastoratets ekonomi är god. Överskott genereras och Linköpings stift hjälper till med bidrag till det återkommande renoveringsbehovet av de gamla kyrkorna. Lokalfrågan kräver för övrigt en översyn för framtiden, menar Johnny Francén:
– Vi kan inte regelbundet dra besökare till alla kyrkor. Vi måste få ned driftkostnaderna genom att hitta olika användningområden för dem. Några öppna för gudstjänster, andra förrättningskyrkor, stora Klockrike kyrka skulle kunna bli vår konsertkyrka, funderar han.
KF har bara ett motstånd i valet, Sverigedemokraterna. Partiet kom in i kyrkofullmäktige 2017 med sitt enda listade namn, Jan Andersson. Men rösterna blev så många att det även blev en tom stol för partiet. Men för pastoratet ska det här inte ha inneburit någon skillnad i åsikter och beslut om vad som är bäst för kyrkan.
– Fullmäktige behandlar i princip bara ekonomiska frågor och där har det inte varit några problem. Nu ställer vi upp med två till på listan och kommer vi alla in hoppas jag att vi kan bli mer drivande i annat, säger Jan Andersson.
För framtiden vill SD se fler dop och konfirmationer. Liksom KF vill man också framhäva kyrkans positiva roll som en hjälpande kraft i samhället. Däremot tänker man motverka att kyrkan blir en megafon för allmänna politiska åsikter. Istället ska gudstjänst, mission, diakoni och utbildning prioriteras.
– I grunden handlar det om att bevara Svenska kyrkans traditioner, säger Jan Andersson.