Porträttet
Det är en lugn och stilla eftermiddag i Borensberg. Himlen är blå, luften krispig och solen lyser. I ett rött hus intill kanalen bor 36-åriga Nathalie Tsikritea tillsammans med sin sambo Jonas och de tre barnen Elias, Isabella och Filippa. Längs väggarna i det ljusa, öppna rummet står flera tavlor som Nathalie själv har målat.
– Hade jag inte haft konsten hade det varit svårt för mig i mitt andra yrke, för det kan vara stressigt i perioder. Det är i skapandet jag återhämtar mig och får energi. Jag blir mindre stressad när jag är kreativ och skapar, berättar hon.
Till vardags är Nathalie lärare. Hon undervisar mellanstadieelever i matematik och engelska, samt är mentor för en årskurs sex. I grund och botten är hon dock NO-lärare, ett ämne hon verkligen brinner för.
– Jag återhämtar mig även i naturen. Det är rogivande att se naturen vakna upp och höra fåglarna kvittra på morgonen, säger hon med blicken ut genom vardagsrumsfönstret.
Det är även i naturen som Nathalie hittar en stor del av sin inspiration till målandet.
– Framför allt i skogen. Där lyssnar jag och tar till mig intryck.
Redan i januari har Nathalie fått möjlighet att ställa ut sin konst på Galleri Grip i Stockholm.
– Jag såg på Instagram att det var ett galleri som började gilla mina bilder. Då gick jag in och kollade och såg att det fanns ett galleri som sökte nya konstnärer till sin nyöppning efter en renovering. Jag tänkte att "det kommer säkert inte bli jag i alla fall", men man måste ju testa.
Hon kontaktade galleriet och efter bara fem minuter hade hon fått ett svar i sin inkorg. Galleriet berättade att hon var en av de utvalda konstnärerna.
– Jag blev väldigt nervös eftersom jag inte gjort något sådant förut, men det var bra att prova på.
Målandet har Nathalie sysselsatt sig med sedan barnsben, men i vilken utsträckning har varierat.
– I tonåren målade jag jättemycket. Jag fick följa med min bildlärare och hans familj ut i naturen och måla för att han såg kapaciteten antar jag.
När Nathalie nyligen var sjukskriven under en längre period kom målandet att bli en naturlig del av hennes vardag igen.
– Det var tråkigt att bara gå hemma och inte ha något att göra.
Främst målar hon djur och natur. Just nu har hon ett tema där hon målar utrotningshotade djurungar i större städer, för att visa på människans påverkan på miljön.
– Jag vill spegla klimatförändringar, förklarar hon.
Men Nathalie menar att hennes målningar även kan tolkas till pandemin, då de utspelas i storstäder utan folksamlingar, där det vanligtvis befinner sig människor.
Att måla en av de stor tavla kan ta omkring tre dagar, berättar hon vidare.
– Jag börjar oftast med ögonen och bara det kan ta upp till en timme ibland.
Framöver hoppas hon kunna satsa ytterligare på konsten, i kombination med sitt yrke som lärare.
– Under årens gång hoppas jag kunna skapa något som folk tycker om. Jag har startat upp en egen verksamhet inom det här, att kunna ha det lite vid sidan om för jag älskar att undervisa också.
En idé som Nathalie har är att måla Borensbergsbilder framöver, som i sin tur skulle kunna bli bland annat vykort till turister och Borensbergsbor.
– Det kan ju vara en kul grej om man får till. Borensberg är så vackert.
Hon fortsätter leende:
– Jag har massor idéer. Testar man inte så vet man ju inte om det kan funka eller inte. Det känns häftigt att ta steget och prova.