Det är finska energibolaget Ilmatar som med hjälp av Vinnergi vill bygga solpaneler på 550 hektar skogsmark. Ett arrendeavtal har slutits med fastighetsägaren för Olivehult 10:177, där solcellsparken planeras.
Om planerna blir verklighet får anläggningen en effekt på 550 MW. Det är väldigt mycket mer än de solcellsparker som finns i Sverige idag. Anläggningen vid Gärstad i Linköping var med sina 12 MW störst i Sverige när den invigdes 2020 – nu toppar solcellsparkerna i Sjöbo och Skurup listan med 18 MW.
En annan jämförelse är att kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 har en effekt på 1 120 MW, alltså ungefär dubbelt så hög som den planerade solanläggningen i Olivehult.
– Vi har fått en positiv första indikation från Svenska kraftnät. En så här stor anläggning måste ligga vid stamnätet, den är för stor för att kopplas upp mot ett lokalnät eller ens ett regionnät, säger Martin Ansell-Schultz, affärsutvecklare på Vinnergi.
Ilmatar har hittills satsat mest på vindkraft. När företaget nu ger sig in i solbranschen vill man satsa på riktigt stora anläggningar. Förutom den i Olivehult planeras två nästan lika stora i Halmstad och Älmhult.
Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar Solar, förklarar inriktningen så här:
– Om vi ska bygga många små parker får vi väldigt många transformatorstationer. Och det ska kopplas upp på väldigt många noder på väldigt många olika nät. Då tycker vi att det är smidigare att samla ihop dem till en stor yta, bygga en stor transformatorstation och på det sättet bidra till en större stabilitet i nätet.
Flera andra solkraftssatsningar har kritiserats för att ta åkermark i anspråk. Det vill Ilmatar undvika.
– Jag har en bakgrund som agronom och anser att åkermark ska användas till att producera mat. Skogsmark har vi väldigt mycket av och produktionsskog som den här saknar ofta höga naturvärden. Med en solcellspark kan vi öka den biologiska mångfalden, säger Robert Wedmo.
Tanken är att de 550 hektaren solcellspark ska betas av får från Wästanå gård.
– Vi kommer att avverka, ta bort stubbarna och så in området med gräs. Det kommer att bli blommor och det bör bli ett paradis för insekter, fjärilar, skalbaggar och förmodligen även fåglar, säger Robert Wedmo.
Men inget paradis för människor? Det är mycket skog som försvinner om solcellsparken byggs.
– Skogen försvinner, men området kommer att hållas öppet för allmänheten. Det blir 6–9 meter mellan varje panelställning, så man kommer att kunna vandra här. Det blir nog populärt bland entomologföreningar.
Fem hus finns inne i området, samtliga tillhör markägaren.
– Vi kommer inte att bygga ända fram till tomtgräns, men det är klart att omgivningarna förändras. Vi har också gjort en naturvärdesinventering och kommer att undvika att bygga nära bäckar, bland annat, säger Robert Wedmo.
Ilmatar och Vinnergi håller nu på att samla in allmänhetens synpunkter i ett skriftligt samråd. De som bor inom 500 meter från området har fått information hemskickad.
För att få bygga behövs en miljökonsekvensbeskrivning och tillstånd från länsstyrelsen, kommunen och Svenska kraftnät. Planen är att börja bygga 2025. Robert Wedmo tror att solcellsparken blir verklighet.
– Annars skulle jag inte jobba med det. Klart vi ska ha detta! Förstår du hur häftigt det blir, det är ju en halv kärnkraftsreaktor med grön el.