Utnämningen offentliggjordes vid en gala i Stockholm i måndagskväll, där Stockholmskrogen Esperanto utpekades som landets bästa restaurang.
Totalt har mat, miljö, service och drycker bedömts på omkring 800 restauranger i hela landet. Av dessa kvalade 570 restauranger in på årets upplaga av White Guide. De allra bästa är femton krogar, som håller internationell mästarklass och 37 krogar som klarar mästarklass.
Bäst i ÖstergötlandElva restauranger i Östergötland finns med i guiden, där de fem bästa klarar kraven för "god klass" med Göta hotell i Borensberg som den främsta.
– Det här är ett bra betyg på att vi gör rätt som använder genuina metoder med lokalt producerade och säsongsanpassade råvaror. Det stärker självförtroendet och vi märker att många turister hittar oss tack vare White guide. På landsbygden är det den som gäller , säger Fredrik Eklund, kock på Göta hotell, som han driver tillsammans med Karin Eklund och Ann-Catrine Måbäck.
Strävar du efter att höja klassen ytterligare och kanske placeras i mycket god klass eller mästarklass till nästa år?
– Nej, god klass är en alldeles lagom placering för oss. I nästa klass ökar kraven både från oss själva och från gästerna, säger Fredrik Eklund.
Fler på listanPå andra plats i "god klass" efter Göta hotell kommer Restaurang ModMed i Linköping. Därefter följer Ardor i Norrköping, Ombergs turisthotell i Ödeshög samt Stångs Magasin i Linköping.
Den lägsta klassen "också ett bra ställe" klarar Norrköpingskrogarna Fiskmagasinet och Arken samt Reijmyre Gestgifveri i Rejmyre, Restaurang Munkklostret i Vadstena, Storan Restaurang i Linköping och Väderstad centralkrog i Väderstad.