Dagcentralen har ett hyresavtal från 1990 baserat på 644 kvadratmeter enligt kommunen. Kostnad: 2065 kronor per kvadratmeter.
Landstingets hyresavtal kom till drygt tio år senare, och baseras på 180 kvadratmeter. Kostnad: 960 kronor per kvadratmeter.
- Se till att omförhandla dagcentralernas hyror, så har vi råd att driva dem.
Den linjen höll Magnus Byman (m) vid måndagens fullmäktigesammanträde.
Diskussionen om dagcentralerna med föreningsliv och verksamhet för äldre människor har pågått länge i Motala. I socialnämndens besparingsprogram ingår att centralerna försvinner helt. Men först måste avtalen med den kommunägda bostadsstiftelsen Platen löpa ut, eller lösas ut.
Den höga hyran är en orsak till att det anses omöjligt att driva centralerna vidare.
Platens vd Kenneth Söderman förklarar hyresskillnaden med det annorlunda ränteläget på 1990-talet. Lägre ränta innebär bättre intäkter på de fasta hyresavtalen.
- Man måste se på det ur ett tidsperspektiv. Räntan var högre då när avtalen tecknades, och så även hyreskostnaden. Visst, vi gråter inte över att räntan har gått ner med tiden. Men det kunde lika gärna ha varit tvärtom, säger Söderman.
De flesta av kommunens hyresavtal gällande dagcentraler går ut inom ett par år. Årshyran varierar mellan en halv miljon kronor och upp till nästan tre gånger så mycket. Platen har ett intresse av att behålla kommunen i lokalerna, för att slippa ha dem stående outhyrda. Kenneth Söderman berättar att stiftelsen lagt fram ett förslag på förlängning av avtalen för dagcentralerna Karolinen och 71:an i Motala.
- Vi är beredda att förnya avtalen för en femårsperiod, och då gå in med dagens ränta. Det skulle kunna innebära en halvering av hyreskostnaden, säger Söderman.
Men kommunen har inte varit så intresserad. Beslutet att lägga ned alla centraler ligger fast.
- Vi har försökt på flera sätt, bland annat genom att erbjuda ombyggnad och att man tar in entreprenörer i lokalerna, till exempel i köket, för att få ned storleken på lokalytan och på så vis minska hyran. Men hittills har det inte hjälpt, och därför har vi inte heller gått vidare och utrett de andra dagcentralerna, säger Söderman.
Kommunjuristen Anders Thelaus bekräftar att kommunen fört förhandlingar med bostadsstiftelsen, men han vill inte kommentera innehållet.