– Vintermånaderna är fantastiska för att gifta sig och det finns många fördelar med att välja just de vinterprydda månaderna, säger Hanna Olsson, bröllopskoordinator i egna verksamheten Freddy Weddings.
Hanna har sen fyra år tillbaka hjälpt brudpar att planera, organisera och genomföra sina bröllop.
– Man får ju nypa sig lite i armen ibland. Det här är ett otroligt roligt yrke och utvecklingen för bröllop har varit stor de senaste åren.
På vilket sätt då?
– Min upplevelse är att under pandemin som mer eller mindre stoppade alla giftermål har bröllopspar valt att lägga ett större kapital på sina bröllop. Man vill verkligen få det till sitt livs största upplevelse och fest.
Hanna berättar att den vanligaste månaden för bröllop är juni, tätt följt av juli och augusti.
– Många romantiserar sol och värme men en vacker vinterdag kan vara lika svårslagen.
Bröllopskoordinatorn flaggar för många fördelar om man väljer vintertid.
– Vintern är lågsäsong för bröllopsaktörer och då erbjuds en större tillgänglighet på exempelvis lokaler och under vinterhalvåret finns stor möjlighet att pricka in sitt förstahandsval och dessutom kanske till ett bättre pris.
När det kommer till just lokalen, har du några bra tips på vintriga dekorationer?
– Ljusets magi, använd ljusslingor och stearinljus för att skapa en varm och välkomnande atmosfär. Man kan också passa på att ha tomtebloss istället för konfetti när brudparet kommer ut från kyrkan. Sen känns det som marschaller och facklor kan vara ett givande inslag vid och utanför lokalen. Eller varför inte passa på att utnyttja mörkret och ha ett fackeltåg som dramatisk eller romantisk entré eller avslutning.
Vill man dessutom värna om miljön och tänka återbruk tipsar Hanna om att använda dekoration från naturen.
– Under vintern behöver man importera nästan alla blommor från övriga världen, vill man tänka mer miljövänligt kan man använda ljus istället för blomsterdekorationer, vilket också är mycket billigare för att hålla ner budgeten.
När det kommer till klädsel, hur klär man sig både vackert och praktiskt?
– Herrar kan satsa på tjocka material på kavajen som exempelvis tweed och kanske bära en ullrock. Kvinnor kan ha tjockare strumpbyxor eller underkjol och tänka mer lager på lager. Sen verkligen tänka på att ha varma skor och gå all in på varma accessoarer som ger en vintrig men elegant känsla.
– Man kan också erbjuda gästerna varma filtar eller eleganta faux-pälsar för att hålla värmen.
Hannas tips om man vill bjuda på något varmt som inte är klassiska kaffe och te.
– Servera varm choklad med vispad grädde med minttu eller glögg istället för drink eller champagne som välkomstdrink.
Finns det någon risk med att välja ett bröllop under vintermånaderna?
– Den största risken skulle jag nog säga är väglaget. Att man underskatta hur lång tid resan tar och på så sätt riskera att missa vigseln.
Dina tre bästa tips för att få ett lyckat vinterbröllop?
– Välj en lokal som är vacker som den är. Där man inte behöver tänka på att täcka över eller lägga stor del av budget på att behöva göra mysig.
– Vill man ha snögaranti får man sikta på att ta sig uppåt i Sverige.
– Gör om tidslinjen genom att ha en enklare välkomstmiddag på torsdagen, det gör att alla gäster kommer upp i tid. Fredag är vigseln. Lördag kan man låta gästerna ta sovmorgon och sen bjuda in till afterski, en dagen efterfest är en succé, där alla är avslappnade och festen kan sluta i lagom tid runt 21. På söndagen hinner alla sova ordentligt innan det är dags att åka hem.