Vallins bageri och café i Borensberg slog upp portarna den 2 juni i år. Tankarna om något eget har funnits länge hos paret Vallin från Motala. Johnny har arbetat som bagare i 13 år och Linda Vallin som arbetar som personlig assistent har alltid haft intresset för mat och bak.
-- Vi träffade faktiskt vår hyresvärd på krogen som förslog att vi skulle hyra här. Vid fruk-osten morgonen efter diskuterade vi det och bestämde oss tillslut för att satsa, berättar Linda Vallin. Maken Johnny är inte med vid intervjun eftersom han sover efter nattens pass.
Johnny Vallin började som bagarlärling på det berömda Ellas konditori och bageri i Motala, första gången var redan som 13-åring. Därefter har han fortsatt i branschen men med olika arbetsgivare. Linda Vallin har mestadels arbetat inom vården men har alltid försett släkt och vänner med smörgåstårtor och hembakt.
Och så träffades de två och drömmen om ett eget bageri började. En dröm som nu blivit verklighet.
Att öppna just i Borensberg var inte självklart. Funderingarna om det skulle fungera på en så pass liten ort fanns givetvis.
-- Men det märks att det har saknats ett bageri i Borensberg för vi har haft mycket gäster i sommar och har redan flera stamgäster, säger Linda Vallin.
Det har till och med gått så bra att de redan anställt en tjej på 50 procent.
-- Hon jobbar här när jag arbetar som personlig assistent, säger Linda Vallin och förklarar att det jobbet mestadels är förlagt till eftermiddagar och kvällar.
Likt många andra egenföre- tagare arbetar Linda och Johnny betydligt mer än 40 timmar i veckan.
Johnny åker från hemmet i Motala till företaget i Borensberg redan efter klockan tio på kvällen. Vid halv elva är han igång och bakar matbröd, vetebröd, och wienerbröd. Han gör tårtor, bakelser och minst en dag - eller natt -- i veckan bakar han småkakor.
Klockan sju anländer Linda. Då har hon hunnit fått iväg barnen Linnea snart 8 år, Sebastian 6 år och Leo 1 år till dagis och fritids. Linda börjar då med att göra dagens mackor och förbereda för dagens servering. Hennes ansvar är caféet.
-- Men när jag kommer har vi oftast redan haft gäster. Det finns de som knackar på medan Johnny bakar och vill äta wienerbröd - exempelvis på väg hem från krogen klockan tre på natten, skrattar hon.
Vid åttatiden åker Johnny hem till Motala och levererar samtidigt bröd till några caféer i stan. Bageriet har redan flera olika kunder, exempelvis caféer, restauranger och hotell, på olika håll i Östergötland som antingen hämtar eller får sitt bröd levererat.
Efter att Johnny sovit åker han antingen tillbaka till Borensberg och löser av Linda eller hämtar barnen. Någon av dem är alltid hemma på eftermiddagarna.
-- Vi tillhör dem som inte har en massa barnvakter att ta till. Dessutom har jag fortfarande kvar mitt arbete som personlig assistent. Så att någon av oss ändå har ett jobb om det här inte skulle fungera, säger Linda.
Av beskrivningen på hur ett dygn vanligtvis ser ut hos familjen Vallin kan man lätt konstatera att Johnny och Lindas ensamtid tillsammans är begränsad.
-- Vi har väl två timmar tillsammans på kvällen innan Johnny åker iväg till jobbet. Men då sover vi oftast i soffan eller pratar fakturor, skrattar Linda.
Men över paret Vallin vilar inga ledsamheter för det. De tycker att det är värt att slita, nu när deras dröm är ett faktum. Och även om paret jobbar mycket så är barnen deras prioritet. Det är ett av skälen till att de bor kvar i Motala, för att barnen ska få ha sin trygghet kvar.
-- Barnen är delaktiga och då märker de kanske inte av att man jobbar så mycket. Att vi klarar av att jobba som vi gör beror ju på att det här är vårt eget. Annars skulle man inte ha samma känsla för det, säger Linda.
-- Och att vara egen företagare innebär att jag får utlopp för min kreativitet på annat sätt än som anställd, förklarar Johnny Vallin för Correns fotograf som i går morse anlände till bageriet klockan 05.00.
Linda Vallin berättar om den tillfredsställande känslan när hon möter nöjda kunder.
-- Johnny har flera recept från tiden på Ellas och det händer att folk kommer hit och känner igen en bulle därifrån. Jag tror att vi har något för alla. Pensionärerna tycker exempelvis mycket om våra småkakor, det är inte så lätt att få tag i kvalitetskakor i dag, säger Linda.
Flera av namnen på bakverken är lokala, som Borensbergslimpan eller brödet Göta kanal. Men Linda har sina absoluta favoriter:
- Chokladbollarna, de är grymt goda.