Skolinspektionen har beslutat om Hällaskolans böter

Efter år av bristande stödinsatser på Hällaskolan hotade Skolinspektionen med miljonböter. Nu har myndigheten bestämt sig – så här blev beslutet.

Skolinspektionen granskade Hällaskolan under våren 2024 och kunde då konstatera bland annat kränkningar, skadegörelse och allvarliga brister i stöd i undervisningen.

Skolinspektionen granskade Hällaskolan under våren 2024 och kunde då konstatera bland annat kränkningar, skadegörelse och allvarliga brister i stöd i undervisningen.

Foto: Thomas Augustsson

Borensberg2025-03-11 19:00

Mångåriga problem med kränkningar, skadegörelse och bristande trygghet på Hällaskolan i Borensberg. Det kunde Skolinspektionen peka på våren 2024. De konstaterade också flertalet brister i skolans stödfunktioner. Knappt hälften av skolans elever hade godkänt i alla ämnen 2023 och endast åtta av 93 elever utan fullt godkända betyg hade fått särskilt stöd. Om inte bristerna var åtgärdade innan 4 november skulle Motala kommun behöva betala ett ovanligt stort böter – tre miljoner kronor.

Skolinspektionen har gjort en uppföljning och meddelat sitt beslut.

– Det som redovisades, intervjuer och granskning av dokument, visade att bristerna var läkta, berättar utredaren Nathalie Najem.

Därmed slipper kommunen böter. Redan i somras var skolans rektor Christian Lindholm säker på att få ordning på stödinsatserna i tid, trots att det inte skett under hans första år som rektor.

– Vi hade inte vissa funktioner som behövs för att jobba på ett korrekt sätt med de här delarna av skollagen. De hade jag redan rekryterat och de är på plats nu, men de var inte på plats när inspektionen genomfördes.

undefined
Redan under den första skolinspektionen, våren 2024, hade Hällaskolans rektor Christian Lindholm rekryterat de medarbetare som krävdes för att ge eleverna bättre stöd i undervisningen. Men de började jobba först under hösten 2024.

Även skolans arbete med plan mot kränkande behandling har gått framåt, men ett föreläggande kvarstår om att inkludera eleverna mer i arbetet.

– Det ska vara anpassat efter åldrar och vi kan inte säga hur utan bara att det ska göras, förtydligar Najem.

Christian Lindholm menar att det är en del av den långsiktiga planen.

– Elevperspektivet är viktigt i allt arbete. Nu var valet att prioritera att få en plan för diskriminering och kränkande behandling och det är inplanerat att få med eleverna i arbetet som kommer. Det känner vi oss trygga i att vi kommer att få med.

På vilket sätt kommer eleverna inkluderas?

– Jag tror ju att det är viktigt att ha funktioner där man tar in både enkätsvar och fokusintervjuer och har en naturlig del i alla klasser. Men ibland behöver man ha en mindre grupp att jobba tillsammans med över tid så vi har elevrepresentanter i varje klass. Den funktionen har inte heller funnits på skolan innan det här läsåret, svarar Lindholm.

undefined
Nathalie Najem, utredare på skolinspektionen, menar att mobiler kan användas i utbildningssyfte men att lärarna bör säga till elever om de används trots att det inte ingår i undervisningen.

Skolinspektionen anmärkte nu också om mobilanvändning.

– Vi bedömde att det skulle vara en anmärkning då det inte är på en allvarlig nivå. På en lektion såg vi att läraren inte sade till och på intervjuer kom det fram att inte lärarna alltid säger till, förklarar Najem.

Enligt Lindholm är det mobilförbud på lektionstid om inte telefonerna behövs för undervisning, men han bekräftar också att de behöver jobba mer för att säkerställa att det efterlevs.

Karta: Hällaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!