– Det är otroligt svårt att se en ände på eländet. Man jobbar i flera dagar med att få upp växten för att sedan komma tillbaka dagen efter och se att det är lika mycket igen, säger Ninni Björk i Borensberg.
Vi möts nere vid vad ortsborna kallar för badplats "Röda stugan". Där har allmänheten gjort vad de kan för att rensa bort.
– Det har tyvärr blivit oss övermäktigt och vi ser inget slut på eländet just nu, säger ortsbon Håkan Björk.
Intill badplatsen ligger metervis med torkad vattenpest som togs upp för två veckor sen. Strandkanten är svår att urskilja då vattnet knappt syns under den gröna växtens framfart. Klart vatten syns först ett 20-tal meter ut.
– Det är inte direkt tungt att lyfta men när det får ligga i vattenbrynet för länge så luktar det otroligt äckligt, säger Åsa Gager.
Hon bor nära badplatsen och går dit minst en gång varje dag och badar.
– Det är min morgonrutin, ett bad. Det är en livskvalitet som jag tycker är helt underbar. Men de senaste veckorna har det inte gått alls, sist försökte jag skapa en liten väg genom vattenpesten i vattnet, men det var bara att ge upp.
Värmen har hållit i sig och de berättar att många fortfarande vill använda badplatserna.
– Det går ju inte när det ser ut så här. Barnfamiljer får ju vända så fort de kommer ner mot vattnet. Det luktar äckligt och det går inte ens att komma ner i vattnet just nu, säger Åsa.
Problemet finns på flera badplatser runt om Borensberg.
– Trådrullebadet och Svarthäll är också ansatta, säger Gösta Gustafsson.
Ser ni någon lösning på problemet?
– Jag skulle vilja ha någon form av information från kommunen om vad vi kan göra för att hjälpa till. Att stå och ösa 100 skottkärror med vattenpest var och varannan dag är inte hållbart. Vi börjar bli gamla, säger Ninni.
– En container på plats kan ju var bra en lösning. Då kan vi i alla fall ösa ner växten i något, men problemet lär ju inte försvinna nästa säsongen heller. Vattenpesten förpestar verkligen vattenmiljön runt omkring oss, säger Åsa.
Hugo Andersson är enhetschef på lantmäteri / gata och park på Motala kommun.
Hur jobbar kommunen för att motverka vattenpesten i Boren?
– Tidigare har kommunekologer från Motala ingått i en samverkansgrupp för vattenpest tillsammans med representanter från Miljö och Hälsa (Motala kommun), Linköpings kommun, Tekniska verken och Länsstyrelsen. Denna grupp är inte längre aktiv. I dagsläget pågår inget aktivt arbete i Motala kring vattenpest. För frågor kring vattenpest får vi hänvisa till Länsstyrelsen som har det samlade ansvaret för denna fråga i landet då det gäller en invasiv art.
Är det inte i grunden kommunens ansvar att ha en plan mot vattenväxten? Nej, ansvaret att leda och samordna detta ligger hos länsstyrelsen men kan initieras vid behov av kommunen.
Ortsbor undrar om det finns något de kan göra för att hjälpa till? Även denna fråga får vi hänvisa till länsstyrelsen då det gäller hantering av en invasiv art.
Kan ortsbor få någon hjälp/underlättning i form av exempelvis en container att slänga vattenpesten i när de väl fått upp den på land?
- Det finns idag inga planerade resurser hos kommunen för att bistå vid sådan hjälp, till exempel med borttransport av upptaget växtmaterial av vattenpest. Om vattenpest lyfts som ett stort problem kan det vara aktuellt att lyfta frågan både ekonomiskt och praktiskt.
– Som en parentes vill vi även förtydliga att de badplatser som nämns inte är officiella badplatser och därför inte driftas som sådana.