– Det är inte ovanligt att man måste förklara vad vi arborister egentligen gör, säger arboristen Petter Karlquist och skrattar.
Han driver företaget Arboteket och vi träffas vid hans vita villa i Borensberg, ett stenkast från Borens vatten. Här bor han tillsammans med sambon Emelie, som också hon är arborist, och döttrarna Juno och Maja.
– Borensberg är en väldigt trevlig liten by, människorna är vänliga och det finns allt man behöver på kort avstånd. Vi trivs väldigt bra här även om det är en bit till min familj.
Petter Karlquist är uppvuxen i Ukna och beskriver att hans barndom var lantlig och skogsnära.
– Det är väl kanske redan där mitt intresse för träd och natur föddes. Att jag blev just arborist är nog ingen slump egentligen.
Kan du förklara lite närmare vad en arborist faktiskt gör?
– En arborist är en trädvårdsspecialist och har kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Det är ett väldigt brett yrke och vi gör många olika sorters arbeten inom trädvård.
Kan du ge lite exempel?
– Allt från beskärning till att ta ner träd som kanske kräver lite extra kunskap, exempelvis om det står på trånga utrymmen eller mellan hus. En arbetsdag är sällan den andra lik. En dag kan vi klättra i enorma träd och montera ner ett träd som väger 30 ton mitt i centrala Linköping och dagen efter har vi stubbfräsning och risbortforsling.
Petter Karlquist berättar att det var variationen och all arbetstid utomhus som främst fick honom att välja att bli just arborist. Sedan 2012 äger och driver han Arboteket.
– Jag har just nu 15 anställda och vi har vårat högkvarter i Linköping.
– Tidigare fanns vi även i Stockholm, men tiden räcker inte till med familj och att pendla dit kontinuerligt så jag fick släppa den delen ett tag. Barnen är bara små en gång och tiden hemma är värdefull.
När du inte jobbar vad gör du då?
– Det blir mycket tid med familjen, men annars så jagar jag med våra hundar och paddlar SUP-bräda med hundar och barn på. Ingen i familjen är direkt bra på att vara stilla, säger Petter Karlquist och skrattar.
Han berättar de tidigare långa vandringsresorna och skidsemestrarna ändrats en del sedan barnen kom.
– Både Emelie och jag var tydliga med att barnen ska följa med på de aktiviteter vi gör redan som små. Juno är ju med oss precis överallt och man får bara anpassa resan efter henne mer. Nu när vi är ute och vandrar bestiger vi inte berg längre, utan snarare större kullar så alla i familjen kan följa med.
På kökssoffan bredvid Petter Karlquist ligger ettåriga hunden Shigo och sover. Han är en korthårig vorsteh som självklart fått sitt namn efter parets yrke.
– Alex Shigo var en känd trädprofessor och det blev ett självklart namn på vår andra hund. Det är lätt att bli lite yrkesskadad i den här branschen.
På vilket sätt?
– Man går ofta och tittar på träd vart vi än går. Sen när man är på jobbet kan det lätt bli nördigt på en helt ny nivå. Man kan fråga om andra sett den roliga, knäppa vridna grenen på almträdet nere vid Trädgårdsföreningen och alla vet exakt vilket träd man pratar om. Det är lite kul, säger han.