Ett SD-namn mot en hel lista

Sju småförsamlingar, fem präster och sexton kyrkor. På Motalas landsbygd och i en del av Vadstenas leds Svenska kyrkan av Borensbergs pastorat. Och i praktiken av förtroendevalda ur en enda nomineringsgrupp.

SEXTON. Hagebyhöga kyrka är en av sexton kyrkor att vårda för Borensbergs pastorat. Till det kommer också  alla församlingshem, konstaterar kyrkorådets ordförande Sören Hjelm.

SEXTON. Hagebyhöga kyrka är en av sexton kyrkor att vårda för Borensbergs pastorat. Till det kommer också alla församlingshem, konstaterar kyrkorådets ordförande Sören Hjelm.

Foto: Henrik Gedda

BORENSBERG2017-09-08 13:00

Så har det i alla fall varit tidigare – till pastoratets kyrkofullmäktige har det bara funnits en förtryckt valsedel att rösta på. Nomineringsgruppen kallar sig Kyrkans framtid och samlar kyrkligt intresserade från alla sju medlemsförsamlingar.

– Vi är i sammanhanget så små att vi inte skulle kunna få ihop olika nomineringsgrupper, säger kyrkorådets ordförande Sören Hjelm.

Men till årets kyrkoval utmanas listan av Sverigedemokraterna som lanserar ett enda namn: mariningenjören Jan Andersson.

– En samlingslista är visserligen känslig för sprängning, men jag vet inte riktigt hur jag ska bedöma det här. En Sverigedemokrat blir kanske invald, eller fler om ytterligare namn skrivs till, säger Sören Hjelm.

Efter en lång bana som framskjuten moderatpolitiker i Motala kommun ägnar han sig nu åt kyrkofrågor utan partipolitiska bindningar. Han toppar Kyrkans framtids lista på vilken man också känner igen andra namn från höger till vänster från kommunpolitiken. Det gemensamma draget: ett genuint intresse för kyrkan och dess utveckling.

Kandidaterna till fullmäktigevalet kan hittas bland flitiga kyrkobesökare eller bland föräldrar till barn och ungdomar i pastoratets verksamheter. Till kyrkofullmäktiges och kyrkorådets möten samlas sedan invalda från Orlunda i söder till Godegård 5,5 mil norrut.

– Vi har en gemensam ekonomisk förvaltning, men det är fortfarande församlingarna som ska forma sina verksamheter. För oss är det viktigt att betona. Därför har vi också församlingsråd som sköter frågorna som rör själva gudstjänstlivet, säger Sören Hjelm.

Pastoratet prioriterar konfirmationsundervisningen, kommunikationen utåt och att vårda kulturarvet.

Efter alla tidigare sammanläggningar av församlingar finns det 16 kyrkor inom Borensbergs pastorat – och många med medeltida delar – att dra försorg om. Stora renoveringsprojekt väntar Orlunda, Hagebyhöga och Ask kyrkor och generellt har det blivit dags att se över alla orglar.

På driftsidan märks inte minst 45 årsarbetare - präster, diakoner, administratörer, musiker, verksamhetsledare, kyrkovaktmästare. Men med statliga investeringsbidrag och en kyrkoavgift på 1,15 kr per skattekrona går det ändå runt för pastoratet. 2016 blev det ett överskott på nära 1,5 miljoner kronor.

Trots att Svenska kyrkan generellt tappar medlemmar vill Sören Hjelm se positivt på framtiden för den lilla kyrkan på landet. Han konstaterar att den funnits i 1 000 år och då ska det väl ändå gå att hålla i den ett tag till.

BORENSBERGS PASTORAT

Medlemmar: Cirka 9 000, 79 procent av befolkningen.

Församlingar: Aska (omfattar även Orlunda och Hagebyhöga socknar i Vadstena kommun), Fornåsa, Klockrike, Borensberg, Tjällmo, Godegård, Västra Ny.

Årsarbetare: 45, varav sex präster (ytterligare en ska anställas).

Valdeltagande 2013: 12,9 procent (riket: 12,8).

Kyrkovalet gäller: 25 ledamöter och 13 suppleanter till pastoratets fullmäktige, som i sin tur sedan väljer ledamöter/ersättare till kyrkorådet ("regeringen"), sju församlingsråd samt valnämnd.

Samlingslistan till kyrkofullmäktige upptar 49 namn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om