Det är Kulturföreningen Axet som står för de spännande återblickarna i den nyuppsatta pjäsen Borensbärget. Handlingen kretsar kring gruvans och kalkbergets långa historia och betydelsen som kalkbrytningen haft för Borensberg existens, inte minst genom uppsvinget som kom i samband med kanalbygget.
– Det är nog inte många som förstår helheten. Kalkbrytningen är grunden till all industri här, menar regissören Martin Swartling och Axets stora kugge Anders Åhammar.
Men att samla ihop dess historia och dramatisera den har inte varit lätt.
– Det har varit mycket grävande i historieböckerna kan jag lova, berättar Jenny Jonsson som svarar för manuset.
– I bland har jag faktiskt undrat vad jag gett mig in på, säger hon med ett skratt.
Anders Åhammar har varit med från början, det är nämligen tionde gången som kulturföreningen berättar om Borensbergs historia från teaterscenen.
I dag ska han bland annat iklä sig rollen som Alfred.
– Han var en av bergborrarna - som tyvärr åkte han på stenlunga.
Martin Swartling gör debut med Borensbergssällskapet. Till vardags är han bildlärare på Vätternskolan men har erfarenheter från bland annat Folkteatern i Göteborg.
Han förvånades över proffsigheten när han erbjöds tjänsten i våras.
– Axet är en driven grupp som lagt ned stor möda i sitt arbete. Jag kan säga att jag möttes av mer än vad man kan förvänta sig av en amatörteater. Det är många bitar som är proffsiga.
Efter premiärföreställningen i fredags fick Jenny Jonsson ta emot Axets kulturstipendium för sina mångaåriga och högt uppskattade tjänster i föreningen.
Fotnot: Borensbärget spelas upp den 26/8, 27/8 och 28/8 med start kl 19.