– Jag var väldigt förvånad och kände mig som en lekman när man fick se rubrikerna i tidningen, att läkarna säger upp sig, säger Solvig Palm och tillägger:
– Så presenterades ingenting på min tid.
Hon är medlem i SPF Boren och numera pensionär, men har själv jobbat som distriktsläkare på vårdcentralen i Borensberg i 15 år.
– Tiderna har ändrats.
Solvig Palm syftar till den gångna våren på Borensbergs vårdcentral, där flera av de fast anställda valde att lämna sina tjänster. Sedan dess har verksamheten haft problem med schemaläggningen, vilket lett till snabbt fyllda telefonköer och svårigheter att komma i kontakt med vårdcentralen.
För att samordna personalen bedrivs vårdcentralen, sedan början av mars, i en gemensam enhet med vårdcentralen Lyckorna. Situationen på vårdcentralen i Borensberg, och sammanslagningen med Lyckorna, har väckt frågor. Under måndagen bjöds primärvårdsområdeschef Annette Johansson därför in till SPF Borens möte, för att berätta om förändringen och svara på medlemmarnas frågor.
Annette Johansson inledde mötet med att konstatera att Borensberg är en ort som växer.
– Vi ser behovet av en vårdcentral, men vi måste få det mer robust.
Vidare berättade hon att man har rekryterat en läkare, som kommer att börja på vårdcentralen i slutet av april/början på maj. En nuvarande hyrläkare har också flaggat för att hon vill ta en anställning i Borensberg. Därtill förs dialoger med ytterligare en läkare från Skaraborgs län.
Primärvårdsområdeschefen lyfte också att det har varit vakanser bland sjuksköterskorna, där flera nya har börjat för att sedan sluta. Det är dock nya på väg in även i den personalkategorin.
– Det finns framtidshopp om vårdcentralen här i Borensberg.
Förhoppningen är att framöver kunna jobba mer med kontinuitet, där patienter får träffa samma läkare vid sina besök. Det har man inte kunnat göra den senaste tiden.
Under mötet lyfte en av SPF-medlemmarna den långa väntetiden i telefonen. Personen framhöll att kön till vårdcentralen i Borensberg ofta är full redan fem minuter över åtta.
– Att de inte har någon läkartid, det har jag full förståelse för, men vi kanske skulle vilja höra en röst i telefonen.
Annette Johansson svarade att det har med bemanningen av sjuksköterskor att göra. Tidigare har man inte nått upp till målet vad gäller att svara i telefonen, enligt primärvårdsområdeschefen, men i förra veckan blev alla "glädjande nog" uppringda.
Här är ytterligare några frågor och svar som togs upp under mötet:
Hur kommer samarbetet med Lyckorna att påverka patienterna?
– Det kan bli så att om det är någon typ av specialistfunktion som inte finns här på vårdcentralen Borensberg, då kan det bli att man blir bokad till Lyckorna. Men vi försöker att boka i första hand på vårdcentralen här i Borensberg.
Vid frånvaro, sjukdom, semestrar eller vård av barn kanske det inte heller går att erbjuda alla besök på vårdcentralen i Borensberg. Även då kan man i stället få ett bokat besök på Lyckorna.
– I normalfallet vill vi att man går på den vårdcentral man är listad på. Är man listad i Borensberg är tanken att man i första hand ska få sina tider och besök på vårdcentralen där.
Hur tar man sig till vårdcentralen Lyckorna, om man får en tid bokad där?
– Då får man antingen åka egen bil, buss eller färdtjänst.
Kommer labbet och annat att försvinna från Borensberg? Hur mycket har ni planerat att lägga ner?
– Vi har inga planer på att lägga ner något som det ser ut i nuläget. Jag kan inte stå och lova någonting eftersom vi är i den svåra ekonomiska situation vi är, men vi har gjort ett medvetet val att hålla kvar vårdcentralen i Borensberg.
Hur är reaktionerna från medarbetarna?
– Jag tycker att man ser hoppet nu och de är glada. Jag hoppas att ni ska märka det också.
Kommer årliga kontroller att fungera eller bli förskjutna?
– Vi är inte i fas än så det kan bli förskjutet. Sedan kan jag tänka mig att mer och mer kanske kommer att läggas ut på patienten själv.
Annette Johansson lyfte att befolkningen nu lever "betydligt längre" och har fler friska år jämfört med vad man hade bara tio år tillbaka i tiden. Årliga kontroller kan framöver bli en fråga som bedöms på individnivå. Man jobbar mer och mer med ett system där patienterna själva rapporterar in sina värden digitalt.
Primärvårdsområdeschefen avslutade mötet med att fastslå:
– Jag hoppas att ni ska känna tryggheten i det här.