Hällaskolan om oroligheterna och framtiden

Våren 2020 var en orolig tid på Hällaskolan i Borensberg. Våld och hot krävde extra resurser. "Vi ska inte behöva ha vakter på en skola" säger Kent Landoff, verksamhetschef.

Verksamhetschefen Kent Landoff och rektor Stephan Wanström.

Verksamhetschefen Kent Landoff och rektor Stephan Wanström.

Foto: Sofia Axelsson/MVT arkiv

Borensberg2020-11-02 14:02

Åtta dagar innan det var dags för sommarlov för Hällaskolans elever tillkallades vakter och extrapersonal. Anledningen till detta var att man sett en snabb ökning av hot och våld på högstadieskolan. Misshandel, hot om våld och dödshot är några av sakerna som förekom mellan en grupp elever under vårterminen.

– Det tog sig uttryck i att det blev en otrygghet hos både personal och elever. Nu rörde det sig om långt ifrån all personal och långt ifrån alla elever, jag tror faktiskt de flesta ändå kände sig trygga. Men vi ville inte riskera att det skulle hända något med de utsatta, så därför tog vi det säkra före det osäkra och stöttade upp, säger Kent Landoff, verksamhetschef för grundskola 7-9 i Motala kommun.

Utöver extrainsatserna fick eleverna även studera hemma under två dagar då ledningen och personalen hade möten om hur man skulle hantera situationen.

– Vi fick frågor från många elever som inte ens förstod varför vakterna var här, säger Stephan Wanström, rektor på Hällaskolan.

– Många tog det väldigt bra och visade ingen oro över att det stod vakter här utanför. Men jag hade en del föräldrar som kontaktade mig och hade frågor, fortsätter Kent Landoff.

Vad svarade ni dem?

– Att det har förekommit hot och våld på skolan, säger Landoff.

Kent Landoff och Stephan Wanström tror inte att det ligger någon gängbildning bakom incidenterna, utan att skolan till viss del blivit en arena för ett större bråk som satts igång utanför skoltid.

– Jag tror det är dagsformen som har spelat roll i det hela. Men det är svårt för oss att ha koll på allt vad som händer utanför skolan, säger Wanström.

Har allt polisanmälts?

– Vi ombesörjer att målsägaren polisanmäler eftersom vi inte kan vara målsägare i såna här fall, säger Stephan Wanström.

Enligt rektorn ska det till slut upprättats polisanmälningar mellan de berörda parterna. Han berättar även att det är svårt att säga när oroligheterna på skolan började.

– Eftersom jag är ny här så kan jag bara utgå från det som jag har varit med under det här läsåret. Vad min företrädare gjort eller inte gjort det kan inte jag uttala mig om, säger Stephan Wanström.

Verksamhetschefen Kent Landoff berättar vidare om hur det såg ut under våren.

– Det hela eskalerade ju under den senare delen av våren, precis innan sommarlovet. Det var därför vi tog till de här åtgärderna. Det skedde ingen incident under de sista åtta dagarna när vi hade vakter på plats. Och det är ju inte säkert att det hade gjort det ändå, men det var definitivt en trygghet för de elever och lärare som kände sig utsatta, fortsätter Landoff.

Enligt Stephan Wanström har man under hela läsåret aktivt arbetat för en trygg arbets- och läromiljö.

– Det är det vi haft för våra ögon hela tiden, säger Wanström.

Tycker ni att ni har lyckats med det?

– Jag tycker skolan lyckades oerhört bra de sista två veckorna innan sommarlovet. Då löste skolan problematiken på ett mycket bra sätt, säger Kent Landoff och fortsätter:

– Men vi ska inte behöva ha vakter på en skola. Det är klart det är ett misslyckande från alla instanser. Målet är ju att det inte ska upprepas.

Oroligheterna som var under våren säger de delvis har lagt sig då majoriteten av de elever som var inblandade nu slutat på skolan.

– I en sån här komplex situation så behöver man titta på problematiken från så ofantligt många håll. Det går aldrig att villkorstyra sin framgång genom att säga att "bara den här eleven försvinner så kommer det blir lugnt". Det är många aktörer som behöver vara med och ha en vilja till förändring. Vi ser mycket positiva krafter på skolan som rör sig i den riktning som är bra, säger Stephan Wanström.

Stephan Wanström understryker att man inte utrett händelserna färdigt än och att man kommer behöva fortsätta arbeta hårt för att nå de ideal man vill ha.

– Ju bättre möjligheter man erbjuder för den enskilda individen i skolan, desto färre problem uppstår. Man får aldrig glömma att en skolan kan vara en fristad för en elev, och då måste det här få vara det. Det ska finnas lugna stabila vuxna som man kan luta sig emot, säger Wanström.

Var det inte så i våras?

 – Jo, men när det blir mycket på en gång så blir det den berömda ketchupeffekten. Man kan vara beredd på det mesta, men det är svårt att ha en beredskap på precis allting. Oroligheterna i kombination med att niorna skulle gå ut med slutbetyg satte hård press på en organisation som dessutom var sargad av corona, säger Stephan Wanström.

Rektorn och verksamhetschefen ser att det som kommit fram av vårens händelser har skapat ett bättre samarbete mellan skolan och flera andra parter.

– Vi har hittat nya vägar att samarbeta med andra instanser som är viktiga för hela samhället. Det finns mycket positivt som kommit ur det här, säger Stephan Wanström.

Polisen har ökat sin närvaro kring skolan och i Borensberg och man har även tillsatt en styrgrupp för att bland annat få en ingång till socialtjänsten.

– Det är för att man inte ska ha olika konstaktpersoner, utan samma för högstadieeleverna i Borensberg. Det är för att enklare få en bättre helhetsbild av hur det ser ut här, säger Kent Landoff och fortsätter:

– Skulle det bli värre så har vi en mer samordnad organisation för det i dagsläget än vad vi hade tidigare. Men det stora jobbet gör ju personalen och rektorn på skolan genom att man förebygger problem och främjar elevernas mående.

Goda relationer mellan mentorer och elever tror de är en viktig pusselbit i arbetet med att förebygga att något liknande ska hända igen. Även elevhälsan har fått i uppdrag av rektorn Stephan Wanström att inventera och se hur tillgängliga lektionerna är och hur de är upplagda. 

– Fungerar det bra i skolan för en elev så är det ju det ofta en framgångsfaktor även utanför skolan, säger Kent Landoff.

– Jag är galet stolt över mina medarbetares insatser under skolstarten. De har tagit hand om eleverna på ett exemplariskt sätt, säger Stephan Wanström.

Skulle det kunna bli oroligt igen?

– Det är människor vi jobbar med och det skulle kunna ske här igen, och det skulle kunna ske på andra skolor också. Men jag tror skolan har en väldigt god plan för hur den ska arbeta med eleverna. Så jag tror inte det kommer upprepa sig, säger Kent Landoff.

– Nej jag har mycket svårt att se att det ska komma till samma läge igen, säger Stephan Wanström.

Hällaskolan 2020

Ett vaktbolag togs in i mitten av april för att bevaka den generellt oroliga situationen i Borensberg. Men i samband att oroligheterna ökade beslutade man att ha väktare på plats alla dagar i veckan på skolan.

I slutet av maj fick Hällaskolans elever studera hemma då medarbetare och ledning på skolan kallades in till möte för att diskutera hur situationen skulle hanteras. Väktarna var kvar till skolavslutningen.

Enligt polisen och Hällaskolan själva ska sommaren och skolstarten varit lugn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!