Lutfiskätandet ska bevaras. Det anser Östergötlands lut-fiskakademi som i år förlagt sin högtidsmiddag till Göta hotell i Borensberg.
Det beror på att en medlem, Fredrik Eklund, är köksmästare där. Ett annat skäl ger akademins president, krögaren och restaurangläraren Johann Weber:
-- Tyvärr är vi alldeles för Linköpingsanknutna.
Att rädda lutfisken till eftervärlden är ett kulturellt arbete som inte ger någon ekonomisk vinst, betonar John Weber. Luftfiskakademin startade för fem år sedan och har utan tvekan varit framgångsrik, menar han. Under årets lutfiskvecka i början av november deltog nio restauranger med olika lutfiskrätter på menyn. Ett 30-tal personer ska delta i högtidsmiddagen, 22 medlemmar med respektive och några blivande medlemmar.
Den som brinner för lutfisk kan anmäla sitt intresse till akademin. Men då gäller det även att övertyga någon av de nuvarande medlemmarna om att man har det rätta engagemanget för denna matkultur.
Lutandet av torkad fisk är känt från 1500-talet, biskop Brasks tid. Lutfisk förekommer endast i Norge (där det påstås ta sig orgiastiska uttryck), Finland och Sverige. Att stimulera till nya recept på hur man kan servera den anrika fisken är en av akademins uppgifter.