Kulturarvsprojektet är ett samarbete mellan Hembygdsgården i Borensberg, Dansäterskolan och Svenska kyrkan, som är i behov av tjära. Linköpings stift tog kontakt med hembygdsföreningen och undrade om de ville hjälpa till.
– Det behövs för underhåll av kyrktak, klockstaplar och olika byggnader. Projektet är unikt, säger Roger Sköld.
För några månader sedan fick hembygdsförening ett projektbidrag från Riksantikvarieämbetet. Tillsammans med Linköpings stiftsantikvarie och Gotlands museum har man konstruerat en ugn för framställning av trätjära. Ursprungsmodellen är från tidigt 1900-tal. Jobbet har flutit på bra, under onsdagen hade murarna kommit ungefär halvvägs.
– Det är en stor plåtcistern som är inmurad i en tegelugn. Nu håller de på att göra själva valvet, man ska elda utanför ugnen, tallstubbarna som ligger inne i cisternen ska värmas sakta. Den muras ungefär på samma sätt som en kakelugn med olika kanaler.
Ugnen ska bli ungefär tre meter hög, plus en skorsten och blir troligtvis klar under denna vecka (v 47). Premiärbränningen kommer dock att få vänta tills efter vintern så att ugnen hinner torka – annars kan den spricka.
Hur mycket tjära tror du att man kan producera?
– På en kubikmeter tjärved kan det troligtvis bli ungefär 100 liter tjära. Tio procent i alla fall, säger Roger Sköld.
Ugnen ska användas i undervisningssyfte av hembygdsföreningen i samarbete med skolans elever och ungdomar från Björkhällakyrkan.