Seglarfantasterna lånar en sjö för att segla i miniformat

Ett gäng inbitna seglare är tacksamma att de kan låna sjön vid Skedevi gård. De får inte plats i minibåtarna, men tycker det är ett trevligt substitut till att segla på riktigt. En i gänget tävlade nyligen i VM.

Starten för elfte träningsracet vid Skedevi gård där Borens Segelklubb anordnar träningar varje torsdag.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2024-09-12 19:00

– Det här är verkligen en social samvaro samtidigt som vi får röra på i en tävlingsaktivitet, för allvar kan det också bli, säger Hans Andersson, utövare och ordförande i Borens segelklubb. 

Intill den lilla sjön vid Skedevi gård står ett tiotal män, alla med blickarna ut i sjöns mitt. Där har dagens elfte race precis börjat. 

– Våra segelbåtar är av modellen DF 65. De är radiostyrda och har inga motorer utan drivs bara av vindarna. 

Hans Andersson berättar att de flesta utövarna på plats har en bakgrund inom segling. 

– Det här är perfekt att göra även om jag fortfarande seglar vanligt också. Vi brukar köra ungefär tolv race varje träning, och det är först runt banan två varv som gäller. 

undefined
Hans Anderssons båt har ett blått segel och han berättar att det kan vara svårt att urskilja sin egen båt från andras ibland.
undefined
På Skedevi gård finns det även stora karpar i vattnet som ibland är i vägen för båtarna och orsakar tvärnitar mitt i tävlingen.

 

undefined
Radiosegling på den lilla sjön vid Skedevi gård går undan. Ofta körs det tolv race under en träning. Mellan klockan tio och tolv på torsdagar är de på platsen om det inte regnar eller är vindstilla.
undefined
Runt sjön går deltagarna för att få så bra sikt som möjligt när de ska runda bojarna. Är man för långt ifrån kan det vara svårt att av göra hur nära man är rundningsbojen.

Ordföranden berättar att de är tacksamma att de får låna sjön.

– Det är bra att få träna på olika stora sjöar. Det är alltid olika vindar och det gäller att ha full koll på sin båt i alla miljöer.

Kan det hända att man tar fel på båt ibland?

– Ja faktiskt, det kan hända. På andra större sjöar kan man vara långt ifrån sin båt och flera är lika varandra. Då brukar man skämta och fråga om någon annan styr min båt, säger Kent Bengtsson och skrattar.

I den lilla sjön finns karpar. Han berättar att de är ganska bra på att hålla sig ur vägen.

– Klart det kan hända att båtar får tvärnit ibland när en fisk är i vägen. Båtarna är lätta och fiskarna stora och tunga, då kan man lätt hamna lite på efterkälken, säger han och ler. 

undefined
Kent berättar att radiokontrollen påminner om en tv-spelskonsol.

 

undefined
Vid start får båtarna inte gå över linjen mellan den orangea och gula bojen.

De styr sina båtar med en radiokontroll och direkt efter start går en av männen längst med sjöns kant för att kolla bojen som snart ska rundas. Båten med nummer 190 på seglen är ofta först över mållinjen. Den styrs av Kent Bengtsson som i år även varit med i SM i Ljungskile.

Vad lockade dig att börja med just radiosegling?

– Jag har seglat sen 1968 och radiosegling har många fördelar. Det är bekvämt, roligt men framförallt billigare än vanlig segling, även om man faktiskt kan känna känslan från den riktiga seglingen i radioseglingen med.

Han deltog även i ett annat stort mästerskap nyligen.

– VM i år gick väldigt bra för mig, det blev en tionde plats. Det är jag väldigt nöjd med, säger Kent Bengtsson.                  

undefined
Kent Bengtsson tävlar både i VM och SM med sin båt.

 

undefined
Kent Bengtsson kom i år på en fin tionde plats på VM.
Karta: Skedevi Gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!