De lagar länets bästa skolmat

Hällaskolan i Borensberg serverar Östergötlands bästa skolmat. ”Vi satsar mycket på ekologiskt”, säger Marita Louis-Sassola, köksansvarig.

I köket: Kristina Olsson, Elisabet Nilsson, Marita Louis-Sassola , Linda Sandström och Cecilia Nilsson.

I köket: Kristina Olsson, Elisabet Nilsson, Marita Louis-Sassola , Linda Sandström och Cecilia Nilsson.

Foto: Privat

Borensberg2017-05-23 20:36

Utmärkelsen kommer från Hagdahlsakademien som varje år utser Länets bästa skolmat och äldremat.

I Hällaskolans matsal serveras dagligen lunch åt cirka 400 elever, både för högstadiet och för elever på Bergvallaskolan.

– För oss är det viktigt att ha flera olika rätter på menyn så att så många som möjligt vill äta och därmed klara skoldagen, säger Marita Louis-Sassola.

Man är noga med att maten är lagad från grunden och att det finns gott om grönsaker.

– Vi lagar allt här på plats. 60 procent av det vi serverar är ekologiskt eller Krav-märkt.

Det är tack vare att skolan serverar flera rätter, vegetariskt alternativ och ett generöst grönsaksutbud som bland annat ligger till grund för utmärkelsen.

– Något som vi i akademien tycker är väldigt bra är också att flera ur personalen äter med eleverna, samt att skolan satsar på närproducerade råvaror, säger Johanny Ludvigsson, ledamot i Hagdahlsakademien, i ett pressmeddelande.

Det är andra året i rad som en Borensbergsskola tar hem utmärkelsen. 2016 var det Dansätersskolan som hade bäst mat.

– Det känns jätteroligt och överraskande att vi har fått den här utmärkelsen i år. Det är vi glada över, säger Marita Louis-Sassola.

Vilken maträtt är den populäraste bland eleverna?

– Panerad fisk med kokt potatis och remouladsås. När vi serverar det går det åt mycket mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!