Det var under ett besök i slutet av maj 2015 som miljö- och hälsoskyddsenheten gjorde en inventering vid Brunneby gård.
Enligt ett tjänsteyttrande konstaterades att reningsanläggningen vid torphusen hade belastats av jordbruksmaskiner.
Här fanns tydliga spår som visade att det hade plöjts och harvats över bädden och att dess konstruktion troligtvis blivit skadad i samband med detta.
Till följd av detta har avloppsanläggningens reningsaffekt inte kunnat styrkas och den bedöms heller inte uppfylla de krav som ställs.
Vid inventeringen hittades heller inga luftningsrör och det luktade dessutom starkt av avloppsvatten från ett stenparti i anslutning till en befintlig trekammarbrunn.
I sammanfattningen klargörs att den aktuella platsen är belägen inom Ljungsjöns vattenskyddsområde och bedöms därför utgöra en risk för olägenhet för människors hälsa och miljön.
Plan- och miljönämnden har nu beslutat att den befintliga avloppsanläggningen inte får nyttjas efter den 23 december och att avloppsvattnet måste avledas och renas på annat sätt än vad som görs i dag.
Om beslutet inte följs kommer ett vite om sammanlagt 300 000 kronor att utkrävas.
Gunnar Kjellin, delägare till gården, har begärt en omprövning av inventeringens resultat och hänvisar till att anläggningen blev professionellt uppförd 2002.
– Jag ska kontakta ansvariga på kommunen och få till en lösning som de godtar. Det här ska vi se till att fixa under hösten och vi följer naturligtvis de regler som gäller, kommenterar han ärendet.