Jonas nya uppdrag - representera 30 000 medlemmar

Jonas Andersson från Borensberg valdes nyligen till ny ordförande för Unga byggare. "Hedersfullt uppdrag"

Jonas Andersson gillar att vara ute i skolor och föreläsa vad facket arbetar med.

Jonas Andersson gillar att vara ute i skolor och föreläsa vad facket arbetar med.

Foto: Lina Gillman

Borensberg2022-01-02 21:24

Jonas Andersson från Borensberg är sen i oktober invald som ny ordförande för Unga Byggare, facket Byggnads ungdomsverksamhet.

– Ett hedersfullt uppdrag som jag tar på största allvar.

Efter studenten fick han anställning på Peab som snickare och snart därefter inträffade händelsen som fick honom att bli fackligt aktiv.

– Jag hade bara varit anställd i en månad då det drog i gång en stor lönekonflikt i Östergötland på de rikstäckande byggbolagen. Det blev tydligt för mig vilka som företrädde oss på arbetsplatsen och jag hade en bra känsla redan när Byggnads var och besökte oss i gymnasiet.

undefined
Det bästa med att vara snickare är det snabba resultat som visar sig efter bara en dag. Att få vara med från starten av en byggnad eller plats som kommer finnas länge.

Jonas förklarar att han alltid har varit intresserad av få vara med och påverka sin omgivning och framtid.

– Jag var alltid invald i elevråd i skolan och var ordförande i elevrådet på Carlsund. Att påverka något som i sin tur påverkar din framtid anser jag är en självklar handling. Är man inte är beredd på att vara med och arbeta framåt och engagera sig så tappar man lite rätten att bara klaga på saker.

Vilka frågor är extra viktiga för dig?

– Arbetsmiljöfrågor, säkerheten på en arbetsplats tycker jag är viktig och det var inte länge sen det inträffade en arbetsplatsolycka med dödlig utgång i Linköping. Sen handlar mycket om löneförhandlingar internt, där arbetare vill ha så mycket i lön som möjligt och företaget vill ha så mycket i vinst som möjligt. Det blir såklart en intressekonflikt och en naturlig dragkamp.

Kan du känna dig impopulär hos arbetsgivaren för att du är fackligt aktiv?

– Klart att det kan bli obekvämt, men det är viktigt med samverkan och att inte vika ner sig när det blir tufft. Jag tror även att arbetsgivarna ser det jobb vi gör som viktigt. 

undefined
Jonas Andersson gillar att vara ute i skolor och föreläsa vad facket arbetar med.

En stor del av Jonas fackliga arbete går ut på att besöka skolor och informera om fackets betydelse.

– Jag gillar den delen av arbetet, att ge studenter en inblick i vad både skyldigheter och rättigheter innebär på en arbetsplats och hos en arbetsgivare. Ungdomar i gymnasiet får ett gratis medlemskap under sin studietid för att kunna bygga på sin kunskap och få tillgång till information.

Hur kändes det att få beskedet att du blivit vald till ordförande?

– Jag visste att jag var nominerad och med tanke på att jag har varit ordförande för Unga Byggare i Öst sedan 2016 och sekreterare i den centrala ungdomskommittén i fyra år, så var känslan att chanserna var goda. Men det är också något som ska förvaltas med stor respekt, eftersom jag företräder 30 000 medlemmar.

undefined
Jonas tog tjänstledigt under cirka ett år för att bygga sitt och sambons hus utanför Borensberg.

Jonas förklarar att 2022 kan bli ett intressant år.

– Dels är det valår och arbetet som kommer med det. För en tid sen tillsattes en byggmarknadskommission som har rapporterat att åtta av tio utländska företag fuskar. 

– Det som jag blir mest upprörd över är offentliga upphandlingar som går till skurkföretag. Sedan gäller det att tänka på att byggnadsarbetarna på de här företagen sitter i en extremt svår situation och blir väldigt utnyttjade. Här är det viktigt att vi i kollektivet inte behandlar dem dåligt utan arbetar politiskt och fackligt för att tillsammans få till bättre villkor.

Har du ett intresse i att engagera dig politiskt?

– Kanske i framtiden men inte just nu, delvis så driver vi ju politiska frågor nu med genom facket. Nu ska jag fokusera på mina två år som invald ordförande så får vi se sen, säger Jonas Andersson.                          

Jonas Andersson

Ålder: 29 år

Familj: Sambon Josefine

Paret bor i en villa som Jonas under tjänstledighet byggde själv

Bästa med att vara snickare? "De snabba och direkta resultaten man ser efter bara en dags arbete, jag skulle ha svårt att arbeta på kontor där man inte ser den snabba "pay offen"

Fritidsintressen: "Läser gärna böcker, senaste boken var "Underbara dagar framför oss" av Henrik Berggren. Jag läser gärna fantasy med. Vandra med kompisar, jag har planer på att vandra Kungsleden en dag." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!