Anrika hotellet ska återställas

Du blir uppassad, ompysslad och artigt bemött. Personalen bär upp din väska till rummet. Till middagen byter du om. Östergötland har fått sitt eget Badehotellet.

Nu är det Lotta Karlsson, Motalas förra turistchef, som basar över Göta Hotell.

Nu är det Lotta Karlsson, Motalas förra turistchef, som basar över Göta Hotell.

Foto: Julia Djerf

Borensberg2019-06-30 17:00

Den som sett den danska tv-serien Badehotellet, som utspelar sig i trakten kring Skagen under 1920- och 1930-talen, vet att fru Andersen med stab gör allt och lite till för sina gäster. Badehotellet stod som förebild när Motalas förra turistchef Lotta Karlsson blev headhuntad av Kanalbolaget som föreståndare till Göta Hotell, numera i Kanalbolagets ägo.

– Ett fantastiskt roligt erbjudande, kanalen är ju själva livsnerven genom Östergötland. Jag tror att det finns ett sug efter det gamla och genuina, säger Lotta. Att känna sig sedd, bli lite lyxigt uppassad, bli hälsad på med ett trevligt ”god morgon” och få dricka sitt kaffe i vackert porslin.

Anrika Göta Hotell från 1908 måste vara ett av Sveriges mest fotograferade hotell.

Sommartid är det som att vistas mitt i ett pittoreskt vykort där det nymålade hotellet breder ut sig som en praktfull bakelse på den smala landtungan mellan Göta kanal och Motala ström.

Efter att ha snokat runt på loppisar och Tradera efter möbler, porslin och annat som behövdes för att transformera Göta Hotell i nationalromantisk anda, börjar Lotta bli nöjd.

Hon är van att röra sig i gamla miljöer. Under tio år och i eget företag har hon sålt paketresor med tonvikt på kanalen.

Med henne vid rodret fortsätter Göta Hotell att vara restaurang och hotell, men med tonvikt på gammaldags pensionatskänsla.

Här finns inget nytt och flashigt, inget friterat och på borden ställs inget kolsyrat vatten fram, men finns bakom kulisserna om gästen absolut vill ha det. Däremot finns här alltid gott om blommor.

– Jag ser mig som Götas bästa vän, som ska se till att hon är varm, välstädad, pyntad, lockar gäster och drar in pengar.

Här finns sommarlunch dagtid och à la carte kvällstid. Gammaldags husmanskost som spinner kring lokalhistorien. Götas kalvfärsbiffar med rårörda lingon. Kanaldirektörens chokladkaka med lättvispad grädde. Grön ärtsoppa. Inkokt lax. Smörslungade grönsaker. Och så en kanalsnaps därtill.

– Kocken Marina Sigurd med kollegor är proffs på husmanskost och gedigen matlagning, säger Lotta.

Eftersom Göta Hotell ingår i Östgötamat är det lokala råvaror som gäller så långt det är möjligt. Lammen i dagens färsbiffar är uppfödda och slaktade på granngården Wästanå.

Parallellen till Badehotellet och svunna tider är mer än kosmetika, går på djupet och märks inte minst i köket.

Frukostens överblivna filslattar används i brödbak. Prydnadsdillen återanvänds till sillinläggningar. Råkar det finnas extra mycket bananer blir de till banankaka. Här slängs så lite som möjligt och helst inget alls. Tillgången på bra råvaror styr menyn.

Göta Hotells signum har kommit att bli afternoon tea på lördagar. Under tre timmar dukas det upp klassiska scones med cotted cream och marmelad, snittar, canapéer, matpajer, hemgjort godis och olika bakverk.

Allt medan passagerarbåtar med vinkande resenärer defilerar förbi mindre än ett stenkast bort.

– Gästerna är garanterat mätta när de lämnar borden, ler Lotta.

De tolv rummen har olika teman och är döpta efter personer med kopplingar till kanalen. Som Källarmästare Leijons rum. Det var han som införde smörgåsbord på hotellet.

Gästerna slinker gärna ned till kanalen i frottébadrock för ett morgondopp före frukost, andra föredrar badplatsen i Boren 100 meter bort.

Är det ett badehotell så är det.

Ett piano är på gång. Nu väntar vi bara Göta Hotells egen herr Weyse, ni vet den mustaschprydde kvinnotjusaren som mjukar upp det täcka könet med förföriska pianotoner medan avecen intas i salongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!