Alnstenarna byttes ut efter 170 år

Alnstenarna längs med Göta kanal har blivit rejält nedgångna efter 170 år.Nu har de antingen reparerats eller bytts ut av stenhuggande konservatorn Ingemar Karlberg från Tidaholm.- Det här är en historiskt viktig händelse, säger kanalbyggmästaren Lennarth Falk.

Initiativtagaren Anders Åhammar, till vänster, är jättenöjd med hur alnstenarna har rustats upp. Bild: TORD OLSSON

Initiativtagaren Anders Åhammar, till vänster, är jättenöjd med hur alnstenarna har rustats upp. Bild: TORD OLSSON

Foto:

Borensberg2003-08-06 06:12

För två veckor sedan började Ingemar Karlberg ensam sitt arbete med att byta ut, alternativt reparera, de 37 slitna alnstenarna längs med kanalen, hela vägen mellan Boren och Roxen. Alnstenarna ingår i ett gammalt mätsystem för sjöfarare.

Vissa stenar har med åren körts av, stulits eller bara slitits ut. Åtta stenar var spårlöst borta. Men Ingemar Karlberg har snyggat till de slitna och bytt ut de trasiga, och försökt att återskapa dem till någorlunda ursprungligt skick.

- Men jag har inte renoverat dem till punkt och pricka, det ska man inte göra, säger Ingemar Karlberg som har fixat till stenarna hemma i Tidaholm.

Lagat med syrafast lim

Han har lagat med syrafast lim och huggit ut nya stenar med numreringar av svart linoljefärg, så nu ska de stå där längs kanalen i kanske 170 år till.

Hemma i Västergötland har Ingemar Karlberg arbetat mycket med sten och även gjort samma restaureringsjobb på den delen av kanalen.

- Vi valde Ingemar eftersom vi vet att han är duktig och han har blivit anammad av länsmuseer och länsantikvarier för sina stenarbeten så vi hade ingen anledning att anlita någon annan, säger Lennarth Falk.

Måna om närmiljön

Enligt Falk är människor som bor längs med kanalen oftast väldigt måna om hur den och dess närmiljö förvaltas, och han ser själv varje liten upprustning av kanalområdet som historiskt värdefulla händelser.

- Göta kanal är ju årtusendets byggnadsverk, säger han, och det är vår uppgift att kanalen, slussarna och alstenarna rustas upp och bevaras.

Men det var på Borensbergsbon Anders Åhammars initiativ som arbetet drog igång. Han är själv mycket intresserad av kanalen och tyckte det var dags att göra något åt de nedgångna stenarna.

Kunskap behövs

- Förra sommaren reagerade jag på hur trasiga många av dem var, så jag fotograferade dem och pratade med kanalbolaget och nu är jobbet redan klart. Jag är jättenöjd, säger Anders Åhammar.

De är alla medvetna om att begreppet aln håller på att försvinna och att kunskap kan behövas hos yngre generationer om vad stenarna är till för.

- Ja, jag har nog fått hundratals frågor om vad jag egentligen håller på med här, skrattar Ingemar Karlberg.

- Vi får väl kanske se det här som en folkbildningsuppgift, säger Anders Åhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om