Älg utan huvud ruttnade vid väg

Älgen dog i trafiken. Markägaren tog hand om huvudet. Den ruttnande kroppen blev liggande vid vägen i över en vecka.

Älgen ruttnar långsamt, när bilden tas har den legat i elva dagar.

Älgen ruttnar långsamt, när bilden tas har den legat i elva dagar.

Foto: Thomas Ekberg

BORENSBERG2015-08-05 14:00

Fredagen den 24 juli strax före klockan 23 blev en älg påkörd några kilometer norr om Borensberg på Tjällmovägen. Den olycklige bilisten ringde polisen som ringde en jägare som kontrollerade att älgens liv fått ett slut. Så långt gick allt rätt till, men därefter gick det mesta snett. Älgen blev kvar, svullen, utan huvud och som föda intressant endast för vildsvinen.

Att kroppen ligger där och lockar fram asätare gör Thomas Ekberg arg, han är yrkesjägare och bor i Tjällmo.

– Det här orsakar nya viltolyckor, vi har otroligt mycket vildsvin i skogarna. Och även ur djuretisk synvinkel så gör man inte så här, man låter inte en älg ligga så där och jäsa.

Under tisdagen gjorde Thomas Ekberg en polisanmälan om kadavret för att få klarhet i vem som egentligen har ansvaret för att det plockas bort.

Lagen säger att älg och hjort som dödas utanför jaktsäsong tillhör staten, men det finns också en paragraf i jaktförordningen som anger att markägaren kan få köttet om denne hjälper till att spåra och ta hand om djuret. En älg har ett ekonomiskt värde på minst 10 000 kronor.

Vid den här olyckan bedömde markägaren, Mikael Pettersson, att köttet inte var tjänligt och därför ville han inte ta hand om djuret. Istället tyckte han att Trafikverket och deras entreprenör Svevia borde ta bort det eftersom de ansvarar för skötseln av vägen.

Och det kanske de hade gjort om inte markägare Pettersson tagit älgens huvud som trofé. Vid det laget tyckte Trafikverket att han kunde ta hand om resten också.

– Det är de som har skötselansvaret av vägen och jag har inte resurser att ta bort den där. Jag ska inte belastas av att en älg blir påkörd på min mark, säger Mikael Pettersson.

Men varför tog du huvudet?

– Det är ju en trofé, jag tycker det är synd att även den förfars. Det räcker att köttet är förstört.

Efter att Corren ställt frågor till Mikael Pettersson under tisdagen såg han till Trafikverket kontaktades igen. Samtalet kopplades till Torben Hansen, platschef på Svevia, som raskt fattade beslutet att plocka bort älgkadavret.

När Corren därefter når Torben Hansen förklarar han:

– Jag har ingen aning om vad som hänt eller varför, men älgen ska inte ligga där. Därför plockar vi bort den och så kan vi diskutera vem som ska betala sen.

Om markägaren inte tagit huvudet och klart och tydligt sagt att han inte var intresserad av djuret så hade ansvaret varit statens. I praktiken blir det då polisen som får se till att djuret transporteras bort.

– Då skulle det hamna på mitt bord och jag skulle kontakta en entreprenör som tar bort kadaver. Det händer inte speciellt ofta, nästan aldrig faktiskt. Om djuret hamnar på vägen så blir det väghållaren som tar det, men oftast är det markägaren som hjälper till att ta hand om det. Men jag vill nog påstå att just det här ärendet har kantats av missförstånd, säger Lars-Göran Nilseryd, polis och ansvarig för viltfrågor i Linköping.

För polisen är ärendet avslutat.

Älgen är bärgad och kommer att bli fjärrvärme. Den transporterades till Tekniska Verkens förbränningsugn vid Gärstad i Linköping.

Vem äger djuren?

Älg och hjort är statligt vilt. Det innebär att djur som dödas utanför jaktsäsong tillhör staten. Övrigt vilt, exempelvis rådjur, tillfaller markägaren när de körs på av bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!