Kanadagässen har vållat stora problem på Strandbadet i Borensberg och under torsdagen gick Motala kommun ut med en avrådan från bad i Jerusalemsbadet i Motala och just Strandbadet. Anledningen till att man uppmätt höga bakteriehalter tros vara att det har varit väldigt mycket kanadagäss vid de här badplatserna.
Under sommaren har kommunen intensifierat städningen på badet och i slutet av förra veckan satte man upp ett organgefärgat nät för att hindra gässen att ta sig upp på gräsmattan. Nu kommer kommunen att ta till ytterligare åtgärder för att få bort fåglarna från badet. Kanadagässen ska skjutas av.
– Vi har talat med kommunjägaren så vi kommer ta ett beslut att skjuta av lite fåglar för att skrämma bort dem, säger Fredrik Feldt.
Efter tidigare gånger som gässen skjutits av har de kommit tillbaka. Hur ska ni göra för att säkerställa att det inte blir så den här gången?
– För att få bort fåglarna från badplatsen krävs det kontinuitet i det här arbetet, både i att man plockar bort numerären och att det skjuts skrämselskott. Så länge som gässen är skyddade från rovdjur och tycker att gräsmattan är bra betesmark är det nog svårt att få bort dem helt. Men vi kan minska antalet. Det gäller att vara ihärdig.
I dag beräknas 50-70 gäss ingå i gåsstammen. Hur stor bör den vara för att kommunen ska känna att stammen är hanterbar?
– Vi har ingen siffra utan försöker plocka bort enstaka fåglar nu så de ser att det här inte är en bra plats att vara på och fortsätta med det kontinuerligt men vi har inte sagt att det ska finnas ett visst antal gäss. Det handlar mer om att skrämma bort dem.
Flera badgäster och ägarna till Strandbadets camping vittnar om att kanadagässen varit ett problem under en lång period även om det här är värsta året någonsin, enligt flera av badgästerna. Det är något som Fredrik Feldt känner igen. Enligt honom har nu Motala kommun en plan med åtgärder även för nästa år.
– Vi har provat med senareläggning av bryggorna och nät. Men bryggan flyttade bara problemet några veckor framåt. Sedan var de på plats igen, det är ingen hållbar lösning. Inför nästa säsong får vi dra igång skyddsjakten innan de häckar på plats, tyvärr är det så. Det krävs för att vi ska kunna hålla god vattenkvalitet, säger Fredrik Feldt.