Butiken som växer mot strömmen

Många klädbutiker lägger ner. Internethandeln tar över, folk vill sitta hemma och handla, sägs det. Men till Boet, mitt ute på landet, vill de tydligen komma. Där finns butiken som går mot strömmen. Allt fler handlar på Lilla Hus.

Carina Rydberg och Birgitta Svensson har just börjat även med herrkläder. Shortsen ändrar mönster när de blir blöta.

Carina Rydberg och Birgitta Svensson har just börjat även med herrkläder. Shortsen ändrar mönster när de blir blöta.

Foto: Susanne Hasselqvist

BOET/ÖDESHÖG2019-07-27 15:00

– Kanske har folk tröttnat på att gå och leta på stan, säger Birgitta Svensson. Här är det lugnt och det är nog den personliga servicen som är nyckeln.

– Vi säljer ingenting riktigt billigt och ingenting riktigt dyrt, och vi vänder oss till alla: mamma, dottern, mormor och numera också pappa och morfar.

I dag klagar många butiker på att kunderna kommer in och provar kläder och skor, och så går de hem och beställer på internet. Kunder som har tagit sig ända till Boet gör sällan så, de lämnar inte butiken tomhänta.

Birgitta Svensson och Carina Rydberg driver Lilla Hus tillsammans. Carina, sömmerska i botten, bor i huset intill och ekonomen Birgitta tre kilometer bort, i Skog. Det var hantverksintresset som förde samman dem.

– Jag byggde det här huset som syateljé, berättar Carina, men inriktningen förändrades. 2014 blev det en butik. I början hade vi båda andra jobb också, men det har blivit allt mer butiksjobb.

I dag öppnar Boetbutiken klockan 14, men redan en kvart innan rullar de första bilarna upp på gårdsplanen. Kunderna tar god tid på sig att gå igenom både reaavdelningen och de nyinkomna kläderna.

Fem dagar i veckan är butiken öppen, men ibland bokar grupper in sig på andra tider. Lilla Hus bjuder på fika, men en del tar med egen förtäring för att göra sig en trevlig kväll. Fyra-fem modevisningar medverkar Lilla Hus i vår och höst.

– Så kul, säger Birgitta, när kunderna provar nya stilar, nya färger och hittar rätt bland sådant de aldrig trodde att de kunde ha!

Kunderna kommer från Linköping, Jönköping, Ödeshög och Tranås.

Men att de åker ända till Boet?

– Det är bara sex-sju mil hit från Jönköping och Linköping, det tar en knapp timme, säger Carina. En Stockholmare behöver mer tid för att ta sig till jobbet varje dag.

– Vi brinner för det, säger Carina förtjust. En nöjd kund som kommer tillbaka och som rekommenderar oss till andra, det är fantastiskt!

Internethandeln är minimal i Lilla Hus.

– Där säljer vi bara sånt som inte får plats i butiken, förklarar Birgitta. Mötet med kunderna är så mycket roligare.

Allra mest fart i butiken blir det när det är outlet, en gång om året.

– Sist hade vi 47 bilar på gårdsplanen redan innan vi öppnade, berättar Birgitta och Carina. Det var kö in på logen. Då är det roligt att driva butik.

En ros som Birgitta Svensson har gjort av rostig taggtråd och äggkartong.
En ros som Birgitta Svensson har gjort av rostig taggtråd och äggkartong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!