Byalaget: "Vi är jätteglada"

Det mesta tyder på att idén om folkhögskolekurser i Boet blir verklighet – och det redan under året.

Skolbyggnaden i Boet. Christina Bryntesson, ordförande för Boets byalag, är jätteglad för att det ser ut som att idén om en folkhögskolefilial kan blir verklighet.

Skolbyggnaden i Boet. Christina Bryntesson, ordförande för Boets byalag, är jätteglad för att det ser ut som att idén om en folkhögskolefilial kan blir verklighet.

Foto: Karl-Johan Norén

boet2018-01-17 12:53

En terminslång kurs med hantverksinriktning ligger redan ute på nätet.

Kursen startar till hösten och heter ”Hantverk, återbruk och odling”.

Den bygger på ett nära samarbete med byns byalag, föreningar, entreprenörer och boende.

– Vi är jätteglada, säger Christina Bryntesson, ordförande för Boets byalag, som varit en starkt pådrivande kraft för att Boets skola inte ska somna in sedan den upphört som grundskola.

Efter kommunens beslut om nedläggning förra sommaren känns det som att pendeln, vad gäller stämningsläget, har vänt.

Pessimismen har förbytts i optimism och lika segdraget som det var tidigare att komma fram till något, lika fort har det nu gått att få idén om en folkhögskolefilial omsatt i praktisk handling.

Boets byalag stod tidigt för ett gediget researcharbete, med studiebesök på andra folkhögskolor, som sedan bidragit till inspiration för att gå vidare.

Christina Bryntesson säger att det på Sommenbygdens folkhögskola i Tranås sedan tidigare funnits idéer om att utveckla verksamheten i riktning mot det som nu är på gång i Boet, men utan tillgång till kök och med läget i stan har det inte varit lätt.

Med början i fredags har Ellen Hultman en tre månaders lång deltidsanställning på 20 procent för att göra en förstudie om folkhögskolefilialen.

Det handlar framför allt om att hitta finansieringskällor.

Kurser om hållbar livsstil och landsbygdsutveckling är inne idag. Det Ellen Hultman dock noterat är att det är få som har inriktning på hållbar skogshushållning. En ambition är därför att få med det utbildningsinslaget i Boet, för övrigt en typisk skogsbygd.

Det ingår i planeringen att utlysa en helårskurs med start vårterminen 2019 med hållbarhetsinriktning och med mer slagsida åt odling än hantverk.

Även om det nu söks med ljus och lykta efter fonder, stiftelser och sponsorer som kan hjälpa till med utbildningssatsningen i Boet, så underlättas en filialuppbyggnad av ett regeringsbeslut om att ge folkhögskolorna fler deltagarveckor.

– Vi jobbar på att det ska hända saker. Vad som blir verklighet vet vi inte än, men vi måste börja någonstans. I nuläget har jag pengar till en lärare för höstterminskursen i Boet, men vi måste också få från annat håll. Det är konkurrens om eleverna, och vi måste ha bra kurser, och för det krävs pengar, säger rektor Caroline Brun.

Hon delar byalagets glädje över att saker och ting kommit i rullning.

– Det är roligt att Boetborna är så positiva och att vi som skola kan göra något ihop med dem.

Boende i trakten

Christina Bryntesson säger att byalaget ska hjälpa till att ordna boende i trakten.

Innan höstkursen drar igång kan det ha ordnats kortkurser på skolan.

Bland annat hoppas rektor Caroline Brun att det till våren genomförs en veckokurs med arbetsnamnet ”Väv din egen trasmatta.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om