Här planeras fler sjönära tomter – med stranddispens

Släkten Nisser som äger Liljeholmens säteri vid sjön Sommen ansöker nu om att få anlägga 20–25 nya tomter nära sjöstranden.

Här längs stranden Hårdaholmen kan det bli 25 nya tomter. Bad och småbåtshamn finns redan. Chansen är god att få dispens för strandskydd.

Här längs stranden Hårdaholmen kan det bli 25 nya tomter. Bad och småbåtshamn finns redan. Chansen är god att få dispens för strandskydd.

Foto: Sune Johansson

Blåvik2022-02-26 08:00

Blåvik och Hårdaholmen har växt kraftigt de senaste åren. Nya tomter tillkommer och försäljs i snabb takt. 2005 styckades omkring 25 tomter av från Liljeholmens mark i anslutning till Hårdaholmen. 

Nu har kommunen fått in en ansökan om planbesked från ägarna av Liljeholmens säteri som ligger på en udde söder om Blåvik. De äger ett stort område där det bland annat byggts nya villor i flera etapper. Den nya ansökan gäller 20–25 nya tomter på slänten mellan sjön och de befintliga nya villorna i Hårdaholmen, av vilka vissa är avstyckade från Liljeholmen. Sjöhagens samfällighet med i dag 41 fastigheter skulle därmed växa till mellan 60 och 70.

Det råder strandskydd i detta område, men det är också utpekat som ett LIS-område, där LIS står för "landsbygdsutveckling i strandnära läge".  Det betyder att kommunen så att säga förberett för att ge dispens från de 150 meter som annars gäller för strandskydd.

– I LIS-områden är det lättare att få dispens från generella regler, säger samhällsbyggnadschefen Håkan Jonsson.

Nya tomter har nyligen styckats av i angränsande Hårdaholmen. Även i Blåvik har tomter sålts på senare tid.

– Innan vi kan sätta igång ett planarbete ska det göras en naturvärdesinventering för området, säger Håkan Jonsson.

Martin Nisser bor i Falun och berättar att släkten har haft gården sedan 30-talet – först arrenderad av Boxholms skogar och sedan 70-talet i egen ägo. I dag är släkten spridd runt om i Sverige och har det som gemensamt sommarnöje. Varje sommar ordnar de visningar av de unika invändiga 1700-talsmålningarna.

Kan det bli ytterligare avstyckningar i framtiden?

– Det är svårt att säga. Det här området ligger alldeles intill ett befintligt villaområde, och påverkar inte natur och omgivning så mycket. Det finns lite olika viljor i familjen, och det kan nog bli ekonomin som avgör vad vi vill utveckla, säger Martin Nisser.

Han tycker inte att det är meningen att bygga alltför tätt. Det är främst fritidshus i området i dag, men Martin Nisser tror att omkring hälften av de planerade tomterna blir fastboende.

Boxholms kommun är positiv till inflyttning, inte minst hägrar ökade skatteintäkter. Hela avsikten med LIS-undantaget är att locka nya Boxholmsbor.

Martin Nisser menar att tillgängligheten till stranden kan öka eftersom man avser att öppna upp där det idag finns mycket buskvegetation. Ingen av tomterna ligger närmare stranden än cirka 40 meter och tanken är att anlägga en gång och cykelväg längs stranden. På ett par platser förekommer det bad, och där blir det inte privat utan möjligt för allmänheten att nyttja.

Är det många bland sjöns båtfolk som nyttjar stranden?

– Nej inte i dag.

Finns det utmaningar med att anlägga vatten och avlopp?

– Vatten är nog inget problem. Men för avlopp finns det flera alternativ. Man skulle kunna ansluta till VA-nätet i Blåvik, eller skapa ett eget reningsverk. En tredje lösning är att dra ledningar genom sjön till Tranås, men det blir nog väldigt dyrt, tror Martin Nisser.

Det blir en fråga för detaljplanearbetet att utreda. Sluttningen gör att alla nya hus får sjöutsikt, liksom de befintliga. Därför vill man inte ha några högre byggnader, utan enbart enplanshus.

Vad är tidsplanen för de nya tomterna?

– Det ska till en utredning när det gäller naturvärden, samt detaljplanearbetet. Vi räknar med tre år. Det beror på om det blir överklaganden.

Gatunamn i Hårdaholmen

Gyllenståhls väg. Garbriel Gyllenståhl ägde ett 60-tal gårdar i början av 1700-talet, bland dem Blåviks gård och Liljeholmens säteri, vars nuvarande huvudbyggnad han uppförde.

Garbos väg. Greta Garbo är ättling till Gabriels dotterdotter Marie Chatarina, som blev utstött efter att ha gift sig med drängen. De fick flytta till ett soldattorp.  

Lillies väg. Släkten Lillie ägde gården Ringshult och döpte om den till Liljeholmen på 1600-talet. Även släkten Natt och Dag påstås ha sin början här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!