Blåviksplan överklagas

Detaljplanen för sommarpärlan Blåvik har överklagats av Agne Rustan. Han tycker att planen leder till att kyrkbyn överexploateras.

blåvik2017-01-13 09:27

Agne Rustan har varit sommarboende i Blåvik i nästan ett halvt sekel på en fastighet som numera ägs av en son.

Han är permanentboende i Norrbotten och docent vid Luleå tekniska högskola. Avståndet till trots anser han sig ha ett genuint intresse för sjön Sommen och Blåvik.

Det senare återspeglar sig i att han som pensionär påbörjat en bok om Blåviks historia.

Detaljplanen för Blåvik 2:1 med flera fastigheter antogs i kommunfullmäktige i december utan någon som helst diskussion.

Agne Rustan sågar den dock, även om han är beredd att bejaka huvudsyftet med planen, att ge befintliga sommarstugägare möjligheter att bygga till sina hus.

Kommunen hoppas att det ska kunna leda till fler årerruntboenden och Agne Rustan tror att det också kan bli så.

Agne Rustan och planförfattarna tycks dock vistas på olika planeter när de beskriver den förtätning av bebyggelsen som planen möjliggör.

Medan det i planen talas om "ett mindre antal nya tomter" är Agne Rustans språkbruk "hård exploatering".

Agne Rustan protesterar starkt emot att planen öppnar för tre nya tomter sydväst om badplatsen Sandvik, mellan badplatsen och nuvarande strandtomter.

Han hävdar att badplatsens gräsmatta därigenom krymps med cirka 400 kvadratmeter..

"Hur trevligt blir det att få sola och bada nedanför tre permanentbostäders altaner eller trädäck? undrar Agne Rustan.

Han gör bedömningen att till slut kommer alla grönområden mellan husen i Blåvik att försvinna.

"I det villaområde som jag idag bor i, dvs Gammelstad, och som byggdes upp på 1970-talet har sex grönområden avsatts mellan villorna, dvs betydligt mer än i Blåvik och då är det fråga om stadsmiljö".

Han vänder sig emot flera andra punkter när det gäller badet, bland annat vädjar han till domstolen "att inte tillåta en brygga som avskärmar viken och förvandlar badet till en småbåtshamn".

Han är även kritisk till annat som inte rör badet, som att en detaljplan kunnat antas innan en hållbar plan för vatten och avlopp redovisats och godkänts.

Ytterligare en person har överklagat detaljplanen. I det fallet handlar det om rädsla för skymd utsikt till följd av att detaljplanen möjliggör för en granne att köpa till mark.

De överklagande personernas åsikter i besvärsskrivelserna till domstolen har åtminstone i stora drag tidigare redovisats under planprocessen. Håkan Jonsson, kommunens plan- och byggchef, säger att han försökt att bemöta dem i de så kallade granskningshandlingarna.

Däribland Agne Rustans synpunkt att VA-frågan kräver lösning innan en ny detaljplan kan antas.

– Det finns en antagen policy för hur vi löser VA-frågan i området i dagsläget. Den gäller tills en slutlig kommunal lösning hittas.

Håkan Jonsson konstaterar att länsstyrelsen godkänner den antagna policyn.

Länsstyrelsens synpunkter på planen har varit sparsamma under planprocessens gång.

Genom att Blåvik i en tidigare översiktsplan pekats ut som ett LIS-område (landsbygdsutveckling i strandnära läge) accepteras ytterligare intrång i strandskyddet genom förtätning av befintlig bebyggelse.

– Länsstyrelsen ämnar inte överklaga planen. Det har vi fått besked om, säger Håkan Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om