Terapisessioner med kor ska ge gladare människor

På Valsinge utanför Björsäter kan man för tillfället boka en egen terapisession i sällskap med kossor.

Korna kommer snabbt fram till Ylva Righard och Erik Gunnarsson när bönderna går in i ladugården.

Korna kommer snabbt fram till Ylva Righard och Erik Gunnarsson när bönderna går in i ladugården.

Foto: Lina Gillman

Björsäter2021-10-28 10:30

Strax utanför Björsäter driver Ylva Righard och sonen Erik Gunnarsson bondgården Valsinge gård med ett 90-tal mjölkkor och flera ungdjur. Nu har de hoppat på Arlas senaste initiativ KoBT.

– Det innebär att besökare kan boka en session tillsammans med korna. Man kan säga att det är som besökstid med kossorna, säger Ylva Righard.

Människor får under besöket vistas i ladugården tillsammans med korna, där djuren själva bestämmer om de vill komma fram och ta kontakt. Under terapisessionen ges möjligheten att prata av sig med kossorna och varva ner.

undefined
Korna kommer snabbt fram till Ylva Righard och Erik Gunnarsson när bönderna går in i ladugården.

Arla pekar på forskning som visar att mötet med kon gör människan gladare, lugnare och tryggare. Något som Ylva själv tycker stämmer.

– Att man blir lugn av att vara bland kor är inget nytt för oss, ibland om jag haft en stressig dag på jobbet åker jag ändå hit och är en stund i ladugården.

Inne i den nybyggda ladugården går korna fritt och så snart vi ställer oss därinne kommer flera nyfikna kor fram. Några vill klias och klappas medan andra inte bryr sig om oss.

– Alla kor har en egen personlighet, vissa är tillgivna och keliga medan andra kan vara lite reserverade eller tjuriga och visar det tydligt, säger Erik Gunnarsson med ett skratt. 

undefined
Snabbt kommer korna fram när bönderna går in i ladugården.

Alla besökare får låna skyddskläder och det behövs då korna gärna kommer nära och nyfiket tar kontakt.

Konceptet påbörjades förra veckan och avslutas i slutet av denna vecka. Besökare kan boka kostnadsfritt på internet.

– Vi är noga med att det ska vara på djurens premisser och märker vi exempelvis att något djur skulle bli stressat av besökare får vi såklart ställa in. Men det kan vara en rolig sak att få prova, det är många som aldrig besökt en bondgård eller träffat en bonde, säger Ylva Rigardh.

undefined
Ylva Righard och Erik Gunnarsson är båda överens om att korna inger ett lugn.

Hon driver mjölkgården och jobbar även deltid som veterinär och förklarar att hon gärna hoppar på annorlunda projekt.

– När jag fick frågan tänkte jag "varför inte" och det kan vara bra att människor får se hur bra kossorna har det. Sen är det fantastiska djur med personlighet och deras förmåga att kunna omvandla gräs till mjölk är fantastisk. 

undefined
Korna har en stor ligghall i ladugården, där kommer besökare kunna klappa och umgås med djuren.

KoBT är en del av Arlas kampanj "Lev i muet" som ska uppmuntra till att varva ner och känna lugn i en annars stressig och hektisk vardag.

Emma Gustafsson som arbetar med PR åt Arla konstaterar att många lever med ett pressat tidsschema.

– Vi vill framförallt nå de unga och på ett humoristiskt sätt uppmuntra till att finna mer ro i vardagen. Det gör mycket att bara få komma ut i naturen och det ger även en möjlighet att se hur en mjölkgård fungerar och hur en bonde jobbar. Det är ganska långt ifrån mångas egen vardag.

undefined
Emma Gustafsson tror på konceptet att låta fler människor umgås med kor.

Ser du någon risk att människor kan kritisera djurhållning i allmänhet?

– Klart det finns en risk och Arla är hårt bevakade, men allt sköts som det ska och följer de regelverk som finns. Men inför de här aktiviteterna kommer det att vara kornas dagsform och måendestatus som styr om besöken kommer kunna hållas. Bönderna känner sina djur bäst och avgör det, säger Emma Gustafsson.

– Vi är tydliga med att alla ska bära rena och skyddade kläder och att det ska vara lugn och ro på gårdarna, även om många av våra bönder och deras kor är vana vid att det kommer människor och kollar på exempelvis ko-släppet på sommaren.

undefined
Erik Gunnarsson och Ylva Righard tillsammans med en av de kor som finns i ladugården.

Kommer projektet att återkomma?

– Om bönderna, djuren och besökarna tycker att allt har fungerat bra ser vi absolut en möjlighet att eventuellt öppna upp för KoBT även nästa år, säger Emma Gustafsson.

KoBT

Arla bjuder in till fyra mjölkgårdar i landet: Valsinge i Åtvidaberg, Backa i Vallentuna, Västbo i Sundsvall och Kilhammar i Söderhamn. 

Det är en del av Arlas kampanj ”Lev i muet” som vill uppmuntra människor till en lugnare vardag.

Fyra personer åt gången får under 20 minuters tid hänga med både kor och lantbrukare.

Projektet pågår under två veckor i oktober och avslutas efter denna vecka. Det kan komma att förlängas eller återuppstå om intresse finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!