Nya utmaningar för bergsklättrare i Björsäterskogarna

Nyfikna personer i alla åldrar kom för att se de nya bergsklättringslederna i Björsäter.

Utmaningen är det som får Sten Lundström att fortsätta med klättringen och det ger honom "kicken".

Utmaningen är det som får Sten Lundström att fortsätta med klättringen och det ger honom "kicken".

Foto: Hedda Wallén

Björsäter2021-04-11 19:17

Klockan är strax innan 15 denna soliga eftermiddag. Ett 30-tal förväntsfulla personer är redo för att vandra till Brytgropeberget för att på nära håll få se de nya bergsklättrarlederna. Kaffekorgar, ryggsäckar och gåstavar är med på färden och bergets skyhöga väggar blir alltmer påtagligt ju närmre de kommer. 

Vid foten av berget väntar Sten Lundström, medlem i Linköpings klätterklubb, för att ge en demonstration. Han och några klättrarvänner har jobbat tidiga morgnar och sena kvällar med att fixa i ordning fler leder än de två ursprungliga. De har även fällt en del träd i området.

undefined
Utmaningen är det som får Sten Lundström att fortsätta med klättringen och det ger honom "kicken".

– Nu finns 20 nya leder, det har tagit minst två dagar att fixa i ordning varje. Vi är väldigt tacksamma att få klättra här.

Stens stora klätterintresse började för sju år sedan. 600 meter är det högsta berg han har klättrat upp för, det tog tolv timmar.

– Jag var lite av en nybörjare då och gjorde en del misstag, därför tog det längre tid.

undefined
Brytgropeberget är 15 meter högt och ligger i Björsäterskogarna. Här demonstrerar Sten Lundström hur det kan gå till.

Efter en presentation i sportklättring ger sig Sten upp för bergväggen. Många i gruppen iakttar honom med oroliga blickar. 

– Har man inte hjälm på sig, frågar Gunilla Andersson och gruppen brister ut i skratt. 

Gunilla och hennes man Åke äger marken runt om. Han är även ordförande i Björsäter hembygdsförening som arrangerar dagens utflykt till de nya bergklättringslederna. 

undefined
Ett 20 tal-äldre var med på vandringen, ingen av de hade en tanke att ge sig upp på berget. Fikat var dock obligatoriskt.

När Sten når toppen applåderar folkmassan imponerat. 

– Vi har ett flertal selar om någon vill pröva, säger Sten. 

De äldre skrattar nervöst och många avstår. Men 8-åriga Loranga och 13-årige Elis vågar prova.

– Jag är inte så nervös, det ska bli kul, säger Loranga. 

Hon får hjälp av en klättrare att komma i selen, och sedan är hon snabbt uppe på bergväggen. Självförtroendet är på topp redan från start och hennes snabba rörelser gör att hon är uppe på toppen på nolltid.

– Det var lite läskigt högst uppe men roligt, berättar hon med ett leende på läpparna. 

undefined
Loranga, 8 år var snabbt uppe på berget när hon fick chansen att pröva på bergsklättring. Det var första men inte sista gång, berättar hon.

Eftermiddagssolen letar sig fram över berget. Åke Andersson berättar om de olika vandringarna som hembygdsföreningen planerar och genomför. Antalet deltagare kan variera ganska mycket, allt från sju personer en dag till ett 30-tal en annan. Vandringen till klätterberget är något helt nytt.

Innan dagens utflykt är över nämner Sten Lundström en av de viktigaste sakerna att tänka på om man är nybörjare inom bergsklättring.

– Man ska alltid minst vara två, därför är det viktigt att du hittar ett sällskap.

undefined
Åke Andersson är ordförande i Björsäters hembygdsförening och ordnar regelbundet vandringar för att visa upp det som finns i närområdet.
undefined
Carina Jarhall jobbar på Åtvidabergs kommun och vill visa upp vad Åtvidaberg har att erbjuda. Hon har därför uppmanat föreningar och aktörer att genomföra aktiviteter somkommunen sedan kan propagera för. Klättervandringen var en av aktiviteter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!