Lina, 39, driver träningsstudio i dubbelgaraget

Ett stort intresse för dans och människor resulterade till att hon utbildade sig till personlig tränare. I dag driver Lina Wärnelius träningsstudio hemma hos sig.

Lina Wärnelius, 39 år, är utbildad personlig tränare och driver träningsstudio i Björsäter.

Lina Wärnelius, 39 år, är utbildad personlig tränare och driver träningsstudio i Björsäter.

Foto: Elin Nööjd

Björsäter2023-10-12 15:30

Lärare, kurator och personlig tränare. Lina Wärnelius försöker använda alla sina färdigheter när hon nu driver sitt egna gym, LW:s träningsstudio, i garaget i Björsäter. Träningen har länge varit en naturlig del av hennes liv och nu hoppas hon kunna inspirera andra att ta hand om sig.

– Blir man starkare fysiskt så blir man oftast starkare mentalt.

undefined
Lina Wärnelius, 39 år, är utbildad personlig tränare och driver träningsstudio i Björsäter.

Lina talar av erfarenhet. Som liten började hon att dansa och fortsatte med det till vuxen ålder. Det fanns planer på att jobba som dansare men hon tvekade inför utmaningen med oregelbundna arbetstider. Hon utbildade sig till lärare.

– Att jobba med barn och ungdomar är roligt och spännande. Det händer mycket och man måste vara uppmärksam för att eleverna ska känna sig trygga och tro på sig själv. Det räcker med en blick från fel person för att någons dag ska bli förstörd.

När hon fick frågan om hon inte kunde hålla danskurserna på Björkö Fria Gymnasium blev svaret ja. Att lära barn och ungdomar om träning tycker hon är viktigt. Samtidigt som högstadiet och gymnasiet är en känslig ålder där mycket handlar om utseende och ideal.

undefined
Efter att ha jobbat som lärare utbildade sig Lina till kurator. Idag jobbar hon fortfarande som kurator i skolan, men är även personlig tränare och egen företagare.

– Man får tänka sig för eftersom det är lätt att provocera. Mitt fokus har alltid varit att fokusera på det som är sunt för mina elever.

Men även om läraryrket kändes rätt till en början gick det snart upp för Lina att det inte var undervisningen som hon brann mest för. Hon beskriver sig som en person som alltid varit intresserad av att hjälpa människor.

– Jag upptäckte att fem minuter med den ledsna ungen i korridoren gav mig mer än undervisningen. Så jag utbildade mig till kurator och började arbeta som det.

För några år sedan valde hon att ta träningen ett steg längre och utbildade sig till personlig tränare. Det var ungefär samtidigt som hennes man Daniel föreslog att de skulle göra om dubbelgaraget, med tillhörande bostadsdel, till en träningsstudio. När hon avslutat utbildningen började de med renoveringen. Under september firade hennes verksamhet ett år och hon är glad över responsen.

undefined
Lina Wärnelius i Björsäter gjorde om dubbelgaraget till träningsstudio.
undefined
Träningsstudion är utrustad för att kunna ha många deltagare på gruppassen.

– Jag älskar att jobba i skolan och tycker att jag behövs samtidigt som jag verkligen brinner för träningen. Idag jobbar jag 30 procent i skolan och 70 procent med min egen verksamhet.

När det gäller den egna verksamheten erbjuder hon flera olika träningsupplägg. Allt från personlig träning till par- och gruppträning. Hon är glad att hon har flera äldre kunder.

– Det är så viktigt att träna kroppen i alla stadier i livet. Vi jobbar med träning som man har nytta av i vardagliga situationer. Man ska inte känna sig begränsad i sin vardag.

Att driva gym på sin hemort tycker hon enbart har varit positivt. Förutom ledarledda pass kan kunderna lösa medlemskap så att de kan gå och använda gymmet för egen träning. En avslappnad inställning till träningen tycker hon är viktigt och att gymmet inte är en plats där man ska visa upp sig.

undefined
Lina erbjuder personlig träning individuellt, i par och i grupp såsom dansworkout och rörlighet.

– Ibland kan jag önska att det var mer fokus på det mentala när man utbildar sig till personlig tränare. Inte bara de fysiska resultaten. Jag tycker att jag har mycket nytta av mina utbildningar och arbetslivserfarenhet.

Lina gillar fortfarande dansen och ser framemot danstillfällena på hemmaplan med barn som hon håller varje vecka där de provar olika dansstilar.

– När jag var yngre tänkte jag att jag skulle lösa saker. Nu har jag lärt mig att mitt jobb är att ge verktyg och motivera människor. Förhoppningsvis fastnar de för någon träningsform jag visar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!