-- Jag känner inte till någon annan som gör på det här sättet, vare sig i Östergötland eller landet i övrigt, säger Håkan Stensson.
Vad är då fördelarna med arrangemanget för de två involverade lantbruken?
-- Jo, berättar Håkan, Ingvar och Anita får tid över till annat genom att ha korna hos mig några sommarmånader. Jag fick nyss ett meddelande från honom där han skriver att han lyckades få in höskörden innan regnet kom, tack vare att han inte hade korna att jobba med.
-- Makarna Olsson har också hunnit besöka släktingar i Södermanland, något de inte klarat av om de haft korna kvar hemma över sommaren.
Avtalet mellan Håkan och Ingvar ser ut så här:
Håkan hyr korna från Dala Gästgivaregård för 300 kronor per ko och sommar, totalt 9 000 kronor. Ingvar och Anita får alltså en del pengar, samtidigt som de slipper allt jobb med djuren.
Fördelen för Håkan ligger i att han säljer mjölken för tre kronor liten, uppåt 800 liter varannan dag från de sjutton av Ingvars och Anitas kor som mjölkar. Det blir 1 200 kronor per dag.
-- Så jag tycker det är en riktigt god affär, betonar Håkan Stensson, som dock har en hel del jobb med mjölkningen två gånger per dag. Då tas korna in i ladugården, samtidigt får de kraftfoder och ensilage, en kostnad som Håkan svarar för.
Han har numera inga egna kor och vad passar då bättre än att utnyttja ladugården på det här sättet. Arrangemanget innebär ytterligare en fördel för Håkan: Korna på kollo ser till att hålla hans marker öppna.
-- Ja, det finns så många plus för både Ingvar och mig att jag verkligen hoppas att andra lantbrukare följer vårt exempel. Mer av samarbete bör över huvud taget till för att vi lantbrukare ska få en vettigare arbetssituation.