Tidigare har Åtvidabergs kommun hyrt fastigheten i Björsäter i många år, som de bland annat har använt som matsal för Björsäter skola. Men i början av förra sommaren valde kommunen att avsluta hyreskontraktet för att påbörja bygget av en egen matsal. Det lämnade ägarna Philip och Peter Gustafsson utan hyresvärd.
– Vi hade gärna haft kvar kommunen som hyresgäst, det ska jag inte sticka under stolen med. Men de kom fram till det beslutet och då stod vi inför ett val om vad vi skulle göra med fastigheten, säger Philip.
Philip och hans pappa driver bolaget Hamravik Förvaltnings AB, som äger ett flertal fastigheter runt om i Östergötland. Att besluta om fastighetens framtid var inte helt lätt, men nu har de bestämt sig för att bygga och driva ett trygghetsboende.
Den totala arean på 1 424 kvadratmeter ska byggas om till 19 lägenheter och kommer ha ett flertal olika gemensamhetsytor som hobbyverkstad, gemensamt kök och umgängesrum, samt en uteplats.
Huset består av en originaldel och en nyare del, där det tidigare varit ett serviceboende. Medan den nya delen har påbörjat en renovering väntar de just nu på att få bygglov för den gamla delen av huset, som i princip måste byggas om helt.
– Jag har en dialog med kommunen och de är positiva till att vi gör det här. Det underlättar.
Björsäter Sportklubb har också använt en del av fastigheten till ett gym. De har sedan 2018 hyrt i andra hand av kommunen. Men när kommunen slutade hyra lokalerna fick sportklubben fortsätta hyra av Philip och hans pappa. Nu kommer dock gymmet behöva tas bort, för att göra plats för lägenheterna.
– Vi hade gärna velat att de skulle kunna vara kvar, men ur ett ekonomiskt perspektiv kommer inte det fungera för oss, säger Philip.
Vad projektet kommer kosta vågar inte Philip yttra sig om i dagsläget.
När förväntas projektet bli klart?
– Inom ett år skulle jag säga.
I Boverkets senaste bostadsmarknadsenkät från i maj betonar de att det finns ett underskott i landet på särskilda boenden för äldre, där underskottet på trygghetsboenden har ökat mest från 43 procent förra året till 52 procent i år.
Även Philip upplever att det finns en stor efterfrågan i Björsäter bland de äldre.
– Vi har kontakt med föreningen Björsäters seniorer som är väldigt aktiva och intresserade av vad som händer i Björsäter. Vi har fått in en hel del intresseanmälningar faktiskt, det är jättekul. Då får man lite vind i seglen.