Hon fikar efter ett eget kafé

Kaféer är den ultimata platsen för såväl kreativa möten som stilla eftertanke.Det anser kaféfantasten Birgitta Widén-Blomberg, som drömmer om att starta eget.

Kaffepaus i Lakvik. Birgitta Widén-Blomberg serverar Hans Blomberg.

Kaffepaus i Lakvik. Birgitta Widén-Blomberg serverar Hans Blomberg.

Foto:

Björsäter2002-07-27 07:50

Birgitta Widén-Blomberg undervisar i psykologi och religion vid gymnasiet i Tranås.

Sommartid jobbar hon i kaféet i Lakviks stationshus. En syssla som hon betraktar som precis lika viktig som sitt vanliga yrke:

-- Vi måste ändra synen på servicearbete. Människor som bakar, städar och diskar har en otroligt viktig uppgift.

Intäkterna från kaféet går oavkortat till restaureringen av stationshuset. Den gamla byggnaden har redan fått en rejäl ansiktslyftning, tack vare tusentals timmar av ideellt arbete. Men ännu finns mycket att åtgärda, härnäst står källaren på tur.

Samtal och stillhet

Det är omöjligt att inte dras med av Birgittas entusiasm när hon talar om kaféliv. Hon får något nästan religiöst i blicken när hon talar om hur Simone de Beauvoir utfattig satt på kafé och läste breven från Sartre.

Men det ska vara kaféer med en särskild atmosfär. Kalla, sterila fik som drivs enbart av vinstintresse lockar henne inte alls. Att man kan sitta länge, och i lugn och ro, är viktigare än att det finns 20 olika kaffesorter.

Birgitta anser att kaféer ska främja samtal, bildning och tankar.

Men det är absolut inte någon akademisk finkultur hon eftersträvar. Tvärtom ser hon gärna att även mindre välpolerade människor tar del av kafélivet.

-- Vi segregerar människor i dag. Har du sluskstämpel får du gå till Stadsmissionen, och är inte välkommen på andra ställen. Men de här människorna är ofta stora personligheter.

Det var protestfolket i Wien som en gång skapade kaféerna och möttes där. Men i och med andra världskriget försvann den fria kafékulturen.

Birgitta bekänner lätt skuldmedvetet att hon gärna vill kunna röka på kafé:

-- Jag vill kunna lägga en ridå mellan mig och omgivningen, förklarar hon.

Ragnars får högt betyg

Favoritfiket i Linköping är för tillfället Ragnar Dahlbergs kafé i Gamla Linköping.

-- Jag såg en man där som bara satt. Gästen har sin integritet men är samtidigt inte ensam. Kaféer ger gemenskap!

"Vetekringlan" i Stockholm mitt emot centralen är ett annat av hennes smultronställen. För kaféfantaster på resa rekommenderar hon Prag.

Naturligtvis lockas Birgitta av tanken på att öppna ett eget kafé. För att hon ska kunna förverkliga sina idéer kommer det i så fall att handla om Linköping eller Norrköping, där det finns mycket studenter.

En annan idé är att starta ett nätverk för ideella kaféer och museikaféer.

-- Syftet är att vi ska kunna stötta, inspirera och tipsa varandra.

Caféet i Lakvik har öppet alla dagar som museijärnvägen har trafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!