När dagen övergått i kväll sitter han lutad över gamla gravstenar som han tvättar i skenet från en ficklampa -- allt för att få fram så många uppgifter som möjligt från ett par gravstenar där skriften inte kunnat läsas sedan årtionden tillbaka i tiden.
-- Och några data över vilka som är begravda under de här stenarna finns inte heller nedtecknade i någon skrift, säger Bengt.
Gravstenarna finns på kyrkogården i Björsäter, på var sin sida om en grusgång, direkt intill den södra grinden.
Att Bengt jobbar när skymningen fallit på, det beror på att det går lättare att se de texter han skurar fram i skenet av ficklampan.
Då Correspondentens medarbetare var på plats i går kväll tvättade Bengt Björner en av de två nämnda gravstenarna. Efter att ha skurat och gnuggat, ibland med bara vatten, ibland med tillsats av såpa, framträdde två ord, nämligen "Rusthållare" och "Valsinge".
-- Men jag måste få fram mer information innan det går att identifiera den som begravts här. Det har nämligen funnits flera rusthållare på Valsinge gård, därför måste jag få fram minst en uppgift till från gravstenen, till exempel det år döden inträffade.
Bengt Björner deltar i en riksomfattande gravstensinventering som initierades av föreningen geologisk Ungdom i Göteborg år 1979. Sedan 1987 har Sveriges Släktforskarförbund ansvaret för inventeringen.
Släktforskare i hela landet har under årens lopp åtagit sig att inventera sina "egna" kyrkogårdar. Huvudinriktningen är att inventera stenar resta före år 1900, stenar vars inskription håller på att försvinna, mer eller mindre.
-- Syftet är förstås att rädda gravstenarnas information åt eftervärlden, förklarar Bengt Björner.
Han har åtagit sig att göra jobbet på Björsäters kyrkogård, något han gärna ställer upp på.
-- Det är jätteviktigt att alla gamla inskriptioner, så långt möjligt, kan tydliggöras och tolkas!