Marti bygger eget timmerhus – saknade erfarenhet

Marti hade kunnat ta in hjälp för att bygga sitt timmerhus. Istället antog han utmaningen att göra det själv.

63-årige Marti Lehtmets har sedan ett år tillbaka arbetat med sitt timmerhus som ska fungera som extra boyta och även vara en plats där han kan ägna sig åt att slunga honung.
"Tycker arbetet med huset är roligt och det har blivit fint. Men det är ju nästan ett års arbete kvar".

63-årige Marti Lehtmets har sedan ett år tillbaka arbetat med sitt timmerhus som ska fungera som extra boyta och även vara en plats där han kan ägna sig åt att slunga honung. "Tycker arbetet med huset är roligt och det har blivit fint. Men det är ju nästan ett års arbete kvar".

Foto: Sandra Lindblom

Björsäter2023-11-29 17:00

Uppe på kullen med utsikt över gården Ekhult utanför Björsäter, står ett timrat trähus som smälter in i miljön med det gamla bostadshuset från 1850. Men timmerhuset är alldeles nybyggt, och det är Marti Lehtmets som har stått för allt från planering till arbete.

– För mig var det viktigaste att timmerhuset skulle smälta in i miljön, berättar han samtidigt som han visar runt uppe på höjden.

undefined
Marti bestämde sig för att göra arbetet med huset själv och säger att han egentligen inte haft någon större erfarenhet av timrande. "Det enda jag gjort är att jag flyttade det timrade garaget från en plats till en annan, men det var ju 30 år sedan".

Det välskötta bostadshuset äger han tillsammans med sin mamma och syster. Det ligger på en friköpt del av gården där hans mamma växte upp. Gården drivs idag av hans kusiner. 

Byggnadsvård och återbruk har alltid varit viktigt för Marti, så när de gemensamt beslutade att det behövdes mer boyta gick han igenom många alternativ.

– Jag höll utkik efter äldre hus som skulle gå att flytta, men det fanns inget intressant. Så valet blev istället ett nytillverkat timmerhus från ett företag i Stockholm.

undefined
"Det viktigaste är att det ska harmonisera med de andra byggnaderna" säger Marti och menar framförallt bostadshuset i bakgrunden, som han äger tillsammans med sin mor och syster. När hans egna barn fortfarande bodde hemma bodde familjen tio år i bostadshuset.
undefined
Grundläggningen är mullbänk, vilket innebär att man lägger bjälklaget direkt på mark. Det går bara att göra på en väldränerad tomt men för säkerhetsskull har Marti gjort en extra dränering.
undefined
Lindväv har förbrukats i mängder och gamla tegelpannor, som tidigare har använts på gården, ska få pryda taket.

Det lilla röda timmerhuset som ska rymma både hall, sovloft, toalett, kök och en gemensamhetsyta gick att få monterat. Men trots att Marti inte ansåg sig ha någon större byggerfarenhet valde att göra arbetet själv. Han beräknade att få mer tid att göra jobbet när han gick i deltidspension.

– Jag har gjort nästan allting själv förutom att bära. Stockarna är tunga så till det behövde jag hjälp av både traktor och hjullastare.

undefined
En del är i arbetet är att bygga med ryggåsar istället för takåsar. Grundläggningen är mullbänk, vilket innebär att man lägger bjälklaget direkt på mark. Det går bara att göra på en väldränerad tomt, men för säkerhetsskull har Marti gjort en extra dränering.
undefined
Inför valet av byggnad hade Marti länsmuseet på plats i ett annat ärende och fick då tips om hur han skulle tänka med byggnaden. "De tipsade mest om karaktären med förhöjda trösklar och låg takhöjd vilket jag har anammat".
undefined
Planering och ritningar över befintliga byggnader och det nya timmerhuset.
undefined
63-årige Marti Lehtmets har sedan ett år tillbaka arbetat med sitt timmerhus som ska fungera som extra boyta och även vara en plats där han kan ägna sig åt att slunga honung. "Tycker arbetet med huset är roligt och det har blivit fint. Men det är ju nästan ett års arbete kvar".

Idag står huset på plats och nästa mål är att göra klart taket till våren. På gården har man samlat material från förr och Marti är tacksam att kusinerna låter honom gå igenom vad som finns. Han har hittat både ett gammalt lås från sin morfar, som han ska använda till dörren, och tegelpannorna som ska täcka taket.

Vad har varit det mest utmanande med bygget?

– Stockarna. De har varit allt annat än raka och en del har varit så sneda som upp till 20 grader. Det är inte som att bygga lego direkt, varje bit måste anpassas. Det har gått åt mycket spännband för att hålla allt på plats.

undefined
"Egentligen ville jag inte ha laxstjärtsknutar eftersom jag trodde det var sentida, men när jag tittade i gammal litteratur förstod jag att det användes redan på 1800-talet, så då fick det bli det. Mellan stockarna har jag tätat med lindväv för att undvika insekter och att det regnar in" berättar Marti.
undefined
Vid inpassningen har Marti fräst slits och skruvat med dymlingar för att stabilisera. Det har blivit några hundra totalt. "Jag har behövs hugga med stämjärn för att passa in och få det rakt. Det är ett tungt och tålamodsprövande arbete".
undefined
Inför besöket under bygdevandringen lade Marti fram de verktyg han använder mest.

Varje detalj är noga genomtänkt och han har fördel av att tomten är väldränerad. Under helgen fick han besök av allmänheten, under den så kallade bygdevandringen, och gavs möjlighet att berätta om huset och framtiden. Det är fortfarande mycket arbete kvar.

– Samtidigt är jag ju noggrann av mig och då tar det ju en väldans tid ibland. Man måste nog ha en viss personlighetstyp för det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!