Som ett besök från en saga

– Den såg ut som ett sagodjur.

"Som ett sagodjur". Säger Frithiof Djerf som fotograferat den vita dovhjorten i Liabacken i Björkfors. Dovhjortars färgsättning varierar normalt från vit till brun och svart.

"Som ett sagodjur". Säger Frithiof Djerf som fotograferat den vita dovhjorten i Liabacken i Björkfors. Dovhjortars färgsättning varierar normalt från vit till brun och svart.

Foto: Frithiof Djerf

BJÖRKFORS2015-09-09 12:00

Det säger Frithiof Djerf om mötet med den vita dovhjortstjuren i Liabacken i Björkfors, där familjen har sommarstuga. Då och då har de observerat tjuren och även en vit dovhjort utan horn, men inte förrän nu lyckats komma en av dem tillräckligt nära för att få en bra bild.

– Jag smög så försiktigt jag kunde, eftersom han tittade på mig hela tiden. Sedan stirrade vi på varandra i någon minut innan ögonblicket var över för den här gången. Mina föräldrar har sett åtminstone den ena flera gånger under säkert ett års tid, säger Frithiof Djerf.

Vilken ögonfärg har tjuren?

– Gissningsvis bruna, säger han.

På bilden syns det hur basthuden börjat fejas från hornen, något som sker när brunstperioden närmar sig. Familjen Djerf har observerat att den vita tjuren ingår i en flock på 5–10 andra dovhjortar.

Dovhjortar varierar i färg från vitt till mörkbrunt, nästan svart. Det vanligaste är rödbrunt med vita prickar på rygg och flanker. På Svenska Jägareförbundets hemsida poängteras att dovhjortens vita färg inte ska blandas ihop med albinoformen med röda ögon, något som är lika ovanligt för hjortar som för älgar och rådjur. Vita dovhjortar med bruna ögon föds ofta sandfärgade, men pälsen ljusnar med stigande ålder. De vuxna tjurarnas hornplattor börjar komma från tre års ålder, men är inte fullt utvecklade förrän de är 5-6 år.

Mia Källander, vilthandläggare på länsstyrelsen, intar en restriktiv hållning till vita dovhjortar.

– Visst kan de vara litet exklusiva men det är inte en färg att spara för att avla på och jag antar att jaktlagen kanske inte vill ha kvar dem som avelstjurar, säger hon.

Varför?

– De vita djuren kan bli mobbade för att de avviker från den färg som är vanligast bland dovhjortar. Och man vet ju inte heller om de vita tjurarna har någon chans hos damerna, säger hon.

Nils Svensson är ordförande både för Björkfors södra älgskyddsområde och Opphems lokala jaktvårdsförening, vilket inkluderar Björkfors där de här vita dovhjortarna rör sig. Han är inte förvånad över den vita tjuren i Liabacken.

– I marker bara någon mil därifrån där jag bor ser man ofta flera stycken. Vita dovhjortar har ökat i omfattning på senare år. Och pratar man med jaktlagen så finns det ofta ett intresse för att spara på vita dovhjortar, kanske för att senare få en trofétjur, säger han.

Nils Svensson påpekar att de vita dovhjortarna inte är en fråga för älgskyddsområdet och att de inte heller har diskuterats i den lokala jaktvårdsföreningen. Att vita dovhjortar skulle mobbas av djur med annan färgsättning är inget han ser som en risk.

– Det är inget bekymmer eftersom de vita har en färgsättning som är helt normal för dovhjortar. Några tendenser till mobbning finns inte eftersom man aldrig ser några vita gå ensamma utan de ingår i en flock. Däremot skulle små vita dovhjortkalvar lättare kunna bli offer för lodjur eftersom de syns bättre. Och lodjur har vi en del av i dessa trakter nu, säger Nils Svensson.

Jakttider för dovhjort

1/9–30/9: endast hornbärande djur med smyg- eller vaktjakt.

1/10–20/10: alla dovhjortar lovliga i hela landet.

21/10–15/11: endast hind och kalv får skjutas, handjur undantagna under brunsten.

16/11–28/2: alla dovhjortar lovliga i hela landet.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!