Politiker provar mat i äldrevården

Under en vecka åker Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnden i Linköping, runt på olika servicehus för att provsmaka maten som serveras där. En matresa för att bilda sig en uppfattning kring maten inom äldreomsorgen.

Foto: Mikael Svensson

Bestorp2016-01-25 20:00

Agneta Widman håller på och gör de sista förberedelserna inför måndagens lunch. Hon har kökstjänst på Bestorps servicehus och har dukat för nio matgäster.

Den färdigskalade potatisen och de frysta grönsakerna kokar i varsin kastrull på spisen. Om en liten stund ska den varma fläskköttgrytan smaksatt med dragon och senap komma i en kantin från Kärna.

Ljus står på bordet tillsammans med nyligen införskaffade forsythiakvistar som samsas i glasvasar med konstgjorda tulpaner.

– Jag vill gärna att det ska vara lite fint. I bland plockar jag med mig blommor från min trädgård eller så bakar vi om vi hinner. Energin finns där men tyvärr inte alltid tiden, förklarar hon.

Efter lunchen ska även ett par extra matlådor köras ut till de som vill eller väljer att äta hemma.

Just den här lunchen är dock lite annorlunda. Vid bordet finns två politiker, moderaterna Fredrik Lundén och Paul Lindvall, som också äter och smakar av maten. Lundén är vice ordförande i äldrenämnden och det är på hans intitativ som en matresa utförs den här veckan. Varje dag har han också med sig en ny gäst – under måndagen kommunalrådet Lindvall.

– Det finns en debatt om huruvida maten är bra och god för våra äldre som dyker upp då och då. Och då tycker jag att det finns inget bättre vis att ta reda på det än att åka ut i verkligheten och prova, säger Lundén.

Det Fredrik Lundén menar att han saknar i mångt och mycket är den lokala tillagningen och råvarorna.

– Kommunen är lite luddig i upphandlingsriktlinjerna. De lyder något i stil med att maten "i så stor utsträckning som möjligt" ska tillagas lokalt. Det ryms ju en del i det påståendet och något som behöver styras upp. Vi från oppositionens sida ser mer än gärna att mer mat lagas lokalt.

Men maten lät sig smaka, båda bland de boende och gästerna, trots att bara grönsaker och potatis gjorts på plats.

– Det är ofta gott här. Bra och lagom mycket, säger Billy Gustafsson som är en av de boende på servicehuset.

– Ja, jag tyckte den smakade utmärkt. Det märks att det är engagerad personal som gärna vill göra det där lilla extra för de boende. Det är ju viktigt att de får resurser att göra det också, det tar jag med mig, säger Fredrik Lundén som förutom det också fick en matlåda med sig att äta hemma under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!