BILDEXTRA: Här är slättens enda indianby

Tepees, djurhudar och utrymme att tänka, det är några av de saker som slättens enda indianby erbjuder.

Foto: Peter Jigerström

Bestorp2016-07-10 08:00

Videon är inte längre tillgänglig

I skogarna utanför Bestorp möts besökaren av en sällsynt vy. Bredvid en hästhage har den ideella föreningen Briteborgs indianby byggt upp just en indianby. Scenen är som tagen ur en västernfilm med sex tepees i olika storlek, ett federationstält för soldater, en pälsjägarstuga och mängder av utsmyckade dödskallar. För att bara nämna några detaljer.

– Vi vill förmedla en riktig bild av indiankulturen och inte en snedvriden bild som i Hollywood, säger Kent Backlund.

I byn ska den som vill kunna finna lugnet och lära sig något på samma gång.

– Det ska vara en upplevelse när folk kommer hit. Vi vill berätta om hur indianer levde då och nu och ta kol på de typiska myterna, säger Kent.

Har alltid vurmat för indianer

Det är just USA och framförallt indiankulturerna som förde samman Kent och Britt-Louise Backlund för 11 år sedan. Det gemensamma intresset har gjort att de besöker landet i väst åtminstone någon gång om året och då gärna familjens fritidshus som ligger i delstaten Colorado.

– Det är lustigt, men ända sedan jag var grabb har jag vurmat för indianer och amerikansk historia, säger Kent som själv har rötter i USA på sin mammas sida.

Indianbyns framväxt har även den sin historia. Det hela börjad med att Britt-Louise och Kent tog med sig en tepee hem från en av sina resor. Vännen Hugo Bergström, som även han har ett stort intresse för indiankulturer, hörde av sig och frågade om de skulle göra något tillsammans som grundade sig i deras gemensamma intresse. Sagt och gjort. Tillsammans byggde föreningen, som även innefattar Kents barndomsvän Leif Eriksson, de tepees som nu står på gräsmattan utanför den gamla skolan där familjen Backlund själva bor.

Väggarna är gjorda av segelduk

Delar av materialet har de tagit med sig från resorna över atlanten, framförallt sådant som inte går att hitta i Sverige, och de stora dukarna som fungerar som väggar har sytts av segelduk.

– Det är Hugo som har sytt, han är riktigt bra på det, säger Britt-Louise.

Det ligger många timmars arbete bakom uppbyggnaden av byn, som är tänkt att efterlikna en typ av mötesplats där indianer och pälsjägare brukade mötas för att byta varor.

– Det är ett intresse vi har, vi brinner för det och då blir det inte jobbigt att göra, säger Kent.

Nej till alkohol och droger

I juni öppnades indianbyn för allmänheten och hittills har ett 50-tal nyfikna besökare hittat dit. Det är allt från förbipasserande till bekantas bekanta som kommit dit för att titta och lära sig. Tanken är att byn ska vara öppen för alla och ge möjlighet till ökad kunskap om indiankulturerna.

– Vi vill att det ska vara för alla åldrar, sen vill vi jättegärna komma i kontakt med skolor. De skulle kunna komma hit som en utflykt, men samtidigt lära sig något. Det vore till exempel häftigt om de samtidigt läste om amerikansk historia och fick en bild av hur det såg ut då, säger Britt-Louise.

Byn kommer att vara öppen för besök under sommarmånaderna och har inga krav på besökaren mer än att det inte får förekomma någon alkohol eller några droger.

– Det är ingenting vi är intresserade av utan vi vill ha det lugnt och skönt här, säger Leif Eriksson.

Tar gärna emot donationer

Arbetet med byn sker ideellt och föreningen tar inget inträde. Däremot får den som vill chansen att bidra.

– Vi gör som de gör i Amerika, vi kommer att sätta ut en burk där de som vill kan lämna en donation om de vill stödja byn, säger Kent.

Föreningen har trots sin korta tid redan blickarna vända framåt. De har bland annat planer på att erbjuda bågskytte under ordnade former, mer aktiviteter för barnen och möjligheten att övernatta ute i naturen under någon form av vindskydd.

– Så idéer finns det, säger Britt-Louise och ler.

Briteborgs indianby

Öppnade i juni

Håller öppet mellan juni - augusti, torsdag - söndag klockan 11–17

Indianbyn är helt drogfri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om