Östgötatrafikens sommarlovsbiljett har tidigare omfattat resor i den allmänna linjelagda kollektivtrafiken. Nytt för 2018 är att gratisbiljetten också ska gälla för närtrafiken.

På Trafik- och samhällsplaneringsnämndens möte i maj ska den politiska majoriteten i Region Östergötland lämna förslaget.

– Det är 100 procents chans att det blir så här, säger Göran Gunnarsson (C), ordförande i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

I juni 2016 infördes närtrafik i Östergötland.

– Det betyder att någon som har mer än två kilometer till närmaste busshållplats kan beställa skjuts. I normalfallet betalar man som vuxen 45 kronor och 30 kronor som ungdom, säger Göran Gunnarsson.

Bakom förslaget att utöka sommarlovsbiljetten ligger regeringens beslut om statligt stöd för att finansiera gratis kollektivtrafik för skolelever under sommarloven. De olika regionala kollektivtrafikmyndigheterna kan söka pengar från de totalt 350 miljonerna som ska avsättas varje år, i tre år framöver.

– Det ska vara en likställdhet mellan ungdom på landsbygd och i stan. Därför vill vi införa det här, och tidigare har 75 procent av den östgötska ytan inte haft kollektivtrafik. Det här är en chans att marknadsföra närtrafiken så att fler får upp ögonen för den, säger han.

Sammanlagt får drygt 30 000 högstadie- och gymnasieelever hem sommarlovsbiljetten i brevlådan.

– Väldigt många unga har aldrig haft möjligheten att åka kollektivt från sin närhet - och nu får alla chansen. Det här ger ungdomarna de goda vanorna att åka kollektivt.